Japonski paviljon – paviljon prijateljstva v Slovenj Gradcu je plod sodelovanja ljubljanske Fakultete za arhitekturo, tokijske Univerze Keio, Mestne občine Slovenj Gradec in Srednje šole Slovenj Gradec in Muta. Študentje so, pod vodstvom arhitekta in profesorja Tadeja Glažarja in gostujočega profesorja Hirota Kobajašija, postavili prvo japonsko leseno zgradbo v Sloveniji. Pri izvedbi so sodelovali japonski in slovenski študenti arhitekture ter dijaki Srednje lesarske šole Slovenj Gradec in Muta. Paviljon prijateljstva je donatorski projekt dveh univerz, ki brez tesne podpore in sodelovanja slovenskih podjetij ne bi bil mogoč. Služil bo v študijske namene kot učilnica na prostem ali kot prostor za druženje dijakov ter promocijske in turistične namene.

Paviljon prijateljstva je od temeljev do lesene konstrukcije zasnovan kot premična, razstavljiva in modularna zgradba. Navdih in znanje o gradnji sta povzeta po tradicionalni japonski in slovenski leseni arhitekturi, ki temelji na lesnih zvezah in jo je moč razstaviti. Gradnja se navezuje na tradicijo, ki je reinterpretirana in prilagojena sodobnemu duhu časa. Za konstrukcijo je uporabljen sodoben in napreden material – tehnološko obdelani les, ki je ekološki, cenovno ugoden in enostaven za uporabo. Pri izgradnji konstrukcije ni bil uporabljen skoraj noben vijak. Z uporabo napredne CNC tehnologije in s pomočjo predpripravljenih kosovnic so se v delavnici izdelali vsi deli paviljona, ki so se na lokaciji kot sestavljanka le še postavili na svoje mesto. Prednost uporabe CNC tehnologije pri gradnji lesenega paviljona je, da je izdelava vseh kosov do milimetra natančna. V primeru, da je potrebno kakšen del zaradi dotrajanosti zamenjati pa le s pritiskom na gumb CNC stroja le tega izdelamo in vgradimo na njegovo mesto.

Celoten projekt je zrasel s pomočjo donatorskih sredstev, ki pa jih za dokončanje paviljona še zbirajo. Po obodu je še potrebno vstaviti drsne stene narejene iz lesa in navzven obložene s transparentnimi polikarponatnimi ploščami. Fasadna opna bo omogočala uporabo paviljona tudi v hladnejših mesecih. V naslednjem šolskem letu bodo dijaki srednje lesarske šole paviljon uporabili kot razstavni prostor in zapolnili s svojimi lesenimi izdelki

Nastal projekt – paviljon prijateljstva se uspešno spogleduje z bogato tradicijo japonske in slovenske gradnje z lesom in z rabo sodobnih in naprednih tehnologij, narekuje nov pogled na leseno arhitekturo pri nas.

Paviljon je narejen kot študijski primer lesene gradnje in tradicionalnih lesnih zvez v kombinaciji z visokotehnološkim procesom. Uporabili ga bodo za šolske in obšolske aktivnosti ter pri izvedbi tradicionalnega japonskega čajnega obreda.

Plošče za paviljon so razrezali v pičlih dveh dneh s pomočjo BIM tehnologije, sestaviti in razstaviti ga je možno z minimalnim številom delovne sile, zaradi modularne zasnove pa se ga lahko razširi in dodaja elemente.

“Japonske arhitekture v Evropi ni veliko. To bo prvi japonski arhitekturni projekt v Sloveniji in po mojih informacijah trinajsti, izveden v Evropi. Evropska mesta si zelo prizadevajo, da bi dobila japonsko arhitekturo, ker to pomeni privlačno točko za turiste, predvsem pa je japonska arhitektura v stroki zelo visoko cenjena.” – Tadej Glažar

Organizatorji projekta:
Keio University, Mestna občina Slovenj Gradec, Srednja šola Slovenj Gradec in Muta, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za arhitekturo

Donatorji:
Avtohiša Malgaj d.o.o., Blas tip d.o.o., CBD d.o.o., Daiwa Lease Co., Ltd., Ekotrade d.o.o., Eudom d.o.o., GG Slovenj Gradec d.o.o., Gh holding d.d., Gradim gredbeništvo d.o.o., Ko-Si d.o.o., Lafarge Cement d.o.o., Lesarska šola Maribor, Lestroj d.o.o., Lesoteka Slovej gradec d.o.o., Makita d.o.o., Marles hiše Maribor d.o.o., Meža d.o.o., Mizarstvo Moric d.o.o., Ograje Kočevar d.o.o., Riko Hiše d.o.o., Sika d.o.o., Silvaprodukt, d.o.o., Starman d.o.o., Športno društvo Sportur, Termotom d.o.o., A.C.O.

Pri projektu so sodelovali:
Mentorji:
Prof. Tadej Glažar, Prof. Hiroto Kobayashi, Strct. Eng. Akira Suzuki
Asist. Vid de Gleria, Asist. Jure Henigsman, Asist. Simon Petrovčič, Asst. Kaz Yoneda
uč. Irenja Bevcl, uč. Andrej Otto, uč. Štefan Pirnat, uč. Milan Strnčnik, uč. Boris Potočnik, uč. Drago Žnidarič

Dijaki in študenti:
Lan Babič, Kristina Breznik, Nina Burger, Iva Ferlinc, Ahmed Fetahu, Yongzheng Ge, Timotej Germut, Milka Gruber, Rihoko Hiraki, Sora Kaito, Megumi Katayama, Hanako Kato, Žan Ketiš, Monika Kobal, Nanako Kobayashi, Peter Kovač, Manca Košir, Jan Kozinc, Matej Kranjc, Taichi Kubo, Žan Krivec, Eva Lasić, Urara Matsuno, David Mlakar, Taiga Nishio, Emily Onodera, Lisa Otomo, Nicolò Panzeri, Marija Plavčak, Domen Pšenišnik, Luka Pulevič, Manca Starman, Enrico Sterle, Masako Sugawara, Analina Štumberger, Rie Takeuchi, Tjaša Tušar, Miha Toplišek, Xinyi Zheng Katja Žagar.

Pripravila: Nuša Zupanc

 

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja