00
Javna dražba ali dražba javnega?

Posamezni del – terasa v izmeri 68 m2, del podhoda na naslovu Titov trg, 6000 Koper. Izklicna cena: 56.300 eur. Za standardnimi skopimi podatki javne dražbe, ki jo v sredo 30. avgusta organizira stečajni upravitelj podjetja MTN Inženiring, se skriva precej bolj nestandardna nepremičnina: t.i. Mala loža ob robu osrednjega Koprskega mestnega trga. Loža je v mediteranskih urbanih okoljih ne le tipičen mestni prizor, ampak predvsem najbolj izrazita manifestacije pojma javnega prostora, kjer meščani že stoletja trgujejo, debatirajo, se družijo in tako oblikujejo bežen odmev antičnega foruma. Zato naslov dražbe sugerira nekaj podobnega kot na primer: »Mestna hiša na prodaj« ali pa »Kupite si svoj del javnega parka in ga pozidajte« (na podoben čisto resen predlog, da bi pozidali enega izmed največjih javnih parkov v Londonu, s katerim je javnost razburil Patrik Schumacher, smo pred meseci opozorili tudi na spletnih straneh Outsider). Gre v Kopru za nesporazum?

Mala Loža (vir: Primorske novice)

Izkaže se, da ima zagata daljšo brado. Leta 2005 je Mestna občina Koper stavbo ob robu Pretorske palače, katere del je tudi Mala loža, prodala zasebniku. Kljub temu, da je bil na javni prehod odprt prostor od nekdaj zasnovan za javnost in namenjen javnemu programu, poleg tega pa je bil pred leti skupaj s Pretorsko palačo prenovljen z javnimi sredstvi, je torej po črki zakona že ducat let zaseben in ne javni. Loža je paradoksalno obenem torej po definiciji javni in javnosti odvzet prostor. Res je, da ga lahko lastnik svobodno proda znotraj okvirov zakonskih omejitev. Tu pa se podedovanim zagatam pridružijo še nove. Ker ima mestna občina za nepremičnino predkupno pravico, bi lahko popravila svojo napako izpred dvanajstih let in prostoru, ki mu je v osmih stoletjih obstoja vse do leta 2005 nekako uspelo ubežati vsem pritiskom zasebnih interesov, tudi formalno vrnila javno lastništvo. Pa se je takim nameram vnaprej odpovedala.

Zato civilna iniciativa zbira podpise: na terenu na Titovem trgu vsak delovnik med 11. in 12. uro, v soboto ob isti uri na Koprski tržnici ter ves čas na spletu, da bi se občina do 30. avgusta le premislila. Pobuda je pomembna tudi zato, ker so zaskrbljujoči dogodki v Kopru le del porasta privatizacije javnega prostora nasploh – vse prepogosto se je že zgodilo, da smo se lahko nad zatečenim stanjem zmrdovali in moralizirali šele po izvedbi. Spomnimo se zasteklitev pasaž Name in Slona na Slovenski cesti v Ljubljani ter porasta tendenc, da bi se zasebni interesi na podoben način tudi drugod razširili na sveže tlakovane in urejene ulice. Pri tem pa na Slovenski velja vsaj, da so bili javnosti odvzeti prostori nekoč že zasebni (četudi to ne more zbrisati njihove večdesetletne javne funkcije). V Kopru pa gre za privatizacijo majhnega, komaj 68 m2 velikega fizičnega prostora, zraven pa še za prisvojitev gigantskega in izginjajočega pojma javnega. Vedno bolj mogoče namreč postaja, da bo zasebniku najprej prodana tudi večja in bolj znana sestra Male lože na drugi strani trga, nato pa še tržna ploščad sama (v Ljubljani so nam glavni državni trg za nekaj let na primer prevzeli Švicarji).

Zato podpišite peticijo!

(vir naslovne fotografije – pogleda iz velike lože proti Mali loži in Pretorski palači: TIC Koper)

Mailchimp brez napisa

Povezani članki