BBU_1195s
Jereb in Budja arhitekti: TEM Čatež

Obstoječemu objektu TEM Čatež so nove prostore dodali arhitekti iz pisarne Jereb in Budja.

 

Prizidek tovarniškemu objektu se na prvi pogled zdi odlična iztočnica za nezanimivo arhitekturo. Ta bo ali preveč podrejena lastni funkcionalnosti ter se bo v želji po optimizaciji delovnega procesa popolnoma izgubila, morda bo posegla po že preverjenih rešitvah ter postala zgolj še ena montažna škatla, zaradi katere bo glava bolela mimoidoče, še bolj pa tiste, ki tja vsak dan hodijo v službo, ali pa bo ob dokazovanju svoje izvirnosti in arhitekturne vrednosti pretiravala in nehala služiti svojemu namenu. Kot pri oblikovanju vsake arhitekture, je tudi tu pasti veliko. V pisarni Jereb in Budja arhitekti so k problemu pristopili s svežim pogledom ter med zgoraj naštetimi slabimi opcijami našli dobro ravnovesje, ki učinkuje.

Novi objekt TEM Čatež, v katerem so svoje prostore našli skladiščna hala, vhodni del ter nekaj pisarn, sicer prav zares je montažno-betonska škatla, ampak je hkrati tudi mnogo več kot to. Prav tako priznava, da je funkcionalnost njeno vodilo a posega tudi po arhitekturni vrednosti. Kljub temu pa se ne pusti zmesti – ostaja skromna ter opazovalcu že od zunaj zagotavlja, da tukaj ne gre za nesmiselno postavljanje z napihnjeno arhitekturnostjo, temveč objekt ostaja zvest svojemu programu.

Volumensko največji del objekta zavzema skladišče, preostali prostori pa se zvrstijo v vertikalnem grozdu ob navezavi na obstoječi objekt. Tu so pisarne, kuhinjo in jedilnico za zaposlene z razgledom na zunanje dvorišče, v pritličju pa svoje mesto najde celo razstavni prostor. Kot so zapisali arhitekti, je tovarna generator socialnega življenja kraja, ter zato v zavesti prebivalcev zavzema pomembno vlogo. Stavba TEM Čatež ni le poslovni objekt, temveč se tam odvijajo ključni procesi za gradnjo skupnosti, s svojim markantnim položajem pa je stavba tudi prostorski orientir. V vse to se vpleta pričujoča dozidava, ki vlogo stavbe še razširja in dopolnjuje.

Jereb in Budja arhitekti:

Betonska hala z upravnim vhodnim delom s fasado iz “pi” plošč je sama po sebi očarljiv paspartu nastajajočemu kompleksu. Hiša, ki vabi obiskovalca in želi velik ustroj tovarne postaviti v merilo, ki ga posameznik dojema kot še znosno relacijo do okoliškega grajenega in naravnega okolja. Novi del tovarne je povsem vkopan, dostopni trg pred razstaviščem pa povezuje oba vhoda, obstoječega in novega. Ustvarja torišče, točko, kjer obstoječi del ponikne v novega. Novi objekt je oblikovan na način odvzemanja volumna. Pretežno betonsko fasado v predelu stika z obstoječim zamenjajo kovinske lamele.


Ime projekta:    TEM Čatež

Investitor: TEM Čatež d.d.
Avtor: Jereb in Budja arhitekti d.o.o.: Blaž Budja u.d.i.a., Rok Jereb u.d.i.a., Nina Majoranc u.d.i.a.
Fotograf: Blaž Budja
Lokacija: Čatež (pri Trebnjem)

Leto izvedbe: 2017-2018

Površine:
Pritličje (m2): 3300m2
1.Nadstropje (m2): 270m2
2.Nadstropje (m2): 230m2
Parcela (m2): 18611m2

Projektanti:
– Krajinska arhitektura: dr. Dušan Stupar
– Gradbene konstrukcije: Stane Udovč u.d.i.g., Klemen Rezelj u.d.i.g.
– Elektro instalacije: Mitja Lisec u.d.i.e.
– Strojne napeljave: Marko Vrabec u.d.i.s., Miha Comino u.d.i.s.
– Zunanja in prometna ureditev: Irena Judež d.i.g.
– Projekt označevanja: Žiga Culiberg u.d.o.

Izvajalci: CGP d.d., Mizarstvo Miklič, Bojan Miklič s.p.

Dobavitelji gradbenih materialov: Sustinno d.o.o., Reckli – betonska fasada, betonski vzorci; Samline d.o.o., Schuco – profili; Kastim d.o.o., Sika – strešna kritina; Ekostil – tekstilne talne obloge; Intelekta d.o.o., Carl Stahl – mrežna ograja; UMS d.o.o.,  Armstrong – spuščeni strop; Arcadia svetila d.o.o.- luči; SGD Strdin d.o.o. – industrijski tlaki

Napisala: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki