JKMM-Viikki-Church-@Jussi-Tiainen-04-web
JKMM: Cerkev Viikki v Helsinkih

Četrt Viikki v Helsinkih je bila v začetku tisočletja eden glavnih centrov urbanizacije v finski prestolnici. Mestne oblasti so leta 2000 skupaj z mestno zvezo župnij Finske luteranske cerkve razpisale natečaj za novo cerkev kot središče župnije in del širšega središča lokalne skupnosti. Prvo nagrado je prejel projekt biroja JKMM s predlogom sklopa lesenih kubusov z valovitim vencem, ki zrcali organske oblike dreves v okolici.

Cerkev je zgrajena iz prefabriciranih lesenih elementov, s skeletno vertikalno konstrukcijo in stropnimi nosilci iz lepljenega lameliranega lesa, ter oblečena v naravno starane skodle iz lesa trepetlike, cepljene s sekiro na način, ki omogoča najboljšo obstojnost lesa.

Viikin kirkko Helsinki 11.2005 © Kimmo Räisänen

V notranjosti so arhitekti sledili ideji o prostoru znotraj finskega gozda, ki so ga poskušali poustvariti z vertikalami nosilnega skeleta in razvejano stropno konstrukcijo, skozi katero proseva svetloba. Osrednja likovna oprema bogoslužnega prostora je oltarni triptih »Elämän Puu« (Drevo življenja) umetnika Anttija Tanttuja.

© Kimmo Räisänen
© Kimmo Räisänen
© Kimmo Räisänen 

Iz opisa avtorjev arhitekture:

»Les zaobsega veliko simboličnih pomenov. Je globoko človeški in raznolik material: topel, tektonski, taktilen in uporaben. Povezava med duševnimi podobami in materialom je posebej značilna prav za arhitekturo. Sodobna arhitektura pogosto poudarja funkcionalnost. Nekoč so gradbene tradicije vodile gradnjo k iskanju funkcionalnih, a tudi humanih rešitev. Kot oblikovalci moramo najti povezavo z živo tradicijo, ki zaobjema tudi moderno arhitekturo. Oblika strukture poleg njene funkcionalnosti vključuje tudi mitsko sporočilo – spomine in hrepenenje. Cerkveni prostor poskuša narediti vidno tisto, česar ni mogoče opisati z besedami.«

© Kimmo Räisänen

Tloris pritličja
Vzdolžni prerez

 

Ime projekta: Cerkev Viikki
Avtorji projekta: JKMM Architects; Samuli Miettinen, Asmo Jaaksi, Teemu Kurkela, Juha Mäki-Jyllilä
Naročnik: Helsinške župnije
Lokacija: Helsinki, Finska

Natečajna zasnova: 2000
Začetek projektiranja: 2002
Zaključek gradnje: 2005

Površina parcele: 3411 m²
Zazidana površina: 1392 m² (skupaj 2010 m²)
Projektna ekipa: Päivi Meuronen (interier); Janne Järvinen, Hella Hernberg, Teemu Toivio, Johanna Ojanlatva, Johanna Rope, Sini Kukkonen
Krajinski arhitekt: Molino ltd; Jyrki Sinkkilä
Inženir konstrukcije: Ylimäki & Tinkanen ltd; Jukka Ukko, Jani Pitkänen
Umetnik: Antti Tanttu
Tekstilna umetnica: Hanna Korvela Design; Hanna Korvela, Heli Leskelä

Fotografi: Arno de la Chapelle, Jussi Tiainen, Kimmo Räisänen

Ob razpisu natečaja Modularna lesena gradnja na spletni strani objavljamo izbor arhitekture v lesu doma in po svetu.

*

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki