Martin-Rauch-Outsider-2023-02-02-web-3
Outsider na obisku pri Martinu Rauchu

Minuli konec tedna je Outsiderjeva ekipa obiskala avstrijsko deželo Vorarlberg, natančneje Sachlins, manjše naselje nedaleč od meje z Lihtenštajnom, kjer deluje Martin Rauch, pionir sodobne gradnje z zbito zemljo in ustanovitelj zaenkrat edinega proizvodnega obrata za prefabricirane panelne elemente iz zbite zemlje na svetu.

Rauch, po izobrazbi sicer oblikovalec keramike, že od samega začetka svoje ustvarjalne poti razmišlja o tem, kako umetnost dela z zemljo narediti uporabno oziroma kako lahko slednja pripomore k izboljšanju problemov, s katerimi se sooča sodobna družba. Ena izmed težav je vsekakor velik pritisk gradbenega sektorja na okolje, saj ta proizvede 40 % vseh izpustov CO2. Rauch poudarja, da bi lahko z gradnjo iz zemlje ta odstotek bistveno zmanjšali ter obenem omogočili uporabo »odpadnega« gradbenega materiala, med katerega spada tudi zemlja, pridobljena pri izkopu gradbene jame, ki predstavlja kar 60 % celotnega gradbenega odpada.

Predanost materialu in njegovemu potencialu se pokaže že v zasnovi Rauchovega ateljeja, kjer med zidovi iz zbite zemlje nastajajo novi projekti. Podatek, da objekt ni toplotno izoliran, nas kar preseneti – v prostoru je namreč prijetno toplo, kar omogoča talno gretje z vročim zrakom in toplotna masa zemeljskih sten. Tu smo imeli tudi priložnost predstaviti svoje dosedanje delo z zemljo in od mojstra dobiti par napotkov za nadaljnje delo. Pogled skozi okno studia pa razkriva zunanjo eksperimentalnico z »maketo« v merilu 1 : 1.

Iz ateljeja smo se nato preselili v nekaj minut vožnje oddaljeno proizvodno halo, ki prav tako že navzven govori o delu, ki poteka v njeni notranjosti – južno stranico, ki meji na vrtove družinskih hiš obrobja mesta, tvori impresiven 12 metrov visok nosilni zid iz zbite zemlje. V neposredni okolici obrata lahko zasledimo kupe zemlje, pripeljane z gradbišč. Dober sistem ločevanja odpadnega materiala v Avstriji omogoča učinkovito uporabo tudi tistega, kar bi sicer zavrgli. Zemljo presortirajo v bližnjem zbirnem centru, kar je osnovni pogoj, ki omogoča vzpostavitev centra za proizvodnjo zemeljskih prefabrikatov na tem kraju.

Stavba obrata je, kljub svojim dimenzijam, potrebnim za proizvodno dejavnost (kot poudari Rauch, gre bolj za manufakturo kot za industrijo), zgrajena iz naravnih materialov. Že omenjena južna stena iz zemlje, zgrajena še v »klasični« tehniki, zgolj z uporabo ročnih pnevmatičnih orodij za zbijanje, nosi strešne nosilce iz lepljenega lesa, ki je osnovni material preostale konstrukcije. Zemeljska konstrukcija je v skladu z Rauchovim načelom o okoljsko neoporečni gradnji povsem brez problematičnih dodatkov, kot je cement, ki se ji sicer pogosto dodaja za stabilizacijo in vodoodpornost.

Kompleks je sicer še v izgradnji – poleg pisarniškega krila (seveda v celoti iz zemlje) z manjšo delavnico in pisarno, ki trenutno dopolnjujeta proizvodno halo, so v prvem nadstropju predvideni prostori za izobraževanja in delavnice. Te sicer vsakoletno že potekajo na omejenem prostoru, ki je trenutno na voljo, in omogočajo širjenje znanja o uporabi zemlje kot gradbenega gradiva. Kot nam pove naš sogovornik, je izobrazba na tem področju ključnega pomena za razširitev prakse te okolju prijazne gradnje.

Na poti domov se ustavimo tudi v obsežnem kompleksu deželne bolnišnice v Feldkirchu, kjer avlo, zasnovano kot linearni zimski vrt vzdolž južne stranice bolnišnice, krasi impresivna, več deset metrov dolga stena iz zbite zemlje. Vloga zidu je povsem ambientalna; gre za umetnino mladega Martina Raucha – njegovo prvo delo, izvedeno v tehniki, iz katere danes gradi vse od enodružinskih hiš do industrijskih obratov. Kot navaja sam, je bila njegova želja prenesti umetnost v izdelke za vsakdanjo rabo s pozitivnim vplivom na okolje. Gradnja z zemljo to vsekakor omogoča.

Več o navdihujočem delu Martina Raucha si lahko preberete v intervjuju, ki bo objavljen v prihajajoči številki Outsiderja.

 

Pripravila: Pia Gerbec, Luka Jerman

*

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

One Response

Mailchimp brez napisa

Povezani članki