Dvorišče Muzeja za arhitekturo in oblikovanje na fužinskem gradu je za čas poletja dobilo novo podobo. Izvedena intervencija je rezultat natečaja, ki je bil organiziran pod okriljem platforme Future Architecture in v navezavi na aktualno razstavo Prenavljamo!!!, ki nagovarja tematiko prenove slovenske stavbne dediščine.

Zmagovalno rešitev je zasnoval Julio Gotor Valcárcel, mlad arhitekt španskega rodu. Koncept intervencije izhaja iz same stavbe muzeja. Renesančni grad je skozi zgodovino doživel veliko oblikovnih in programskih sprememb, zato je arhitekt prostor prebral kot skupek zgodovinskih plasti – od ostankov prvotne zasnove do kasnejših posegov in prenov. Tem je s svojim projektom dodal še en sloj, ki se mehko nalaga na obstoječe in v njih ne posega, temveč med plastmi ustvarja dialog.

Rezultat so valoviti beli zasloni, ki lebdijo nad dvoriščem. Ti obiskovalcem v vročih poletnih dneh nudijo zaščito. Dvorišče se iz praznine pretvori v prostor druženja in dogajanja. Največja prednost predloga je zagotovo prilagodljivost – senčila se lahko po potrebi razgrnejo ali umaknejo. V navezavi s postavitvijo premičnega pohištva in ozelenitve pa se lahko ustvarijo različni programski sklopi in načini uporabe vseh posameznih kotičkov. Ambient je z nekaj preprostimi elementi spremenjen v lahkoten prostor zadrževanja in uživanja.

Besedilo: Gaja Golob
Foto: MAO

 

Celoletna naročnina

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja