02-kandidat
Matevž Granda: Kako živi predsedniški kandidat

Čeprav je prvi krog predsedniških volitev mimo, si bom z majhno zamudo dovolil kratek komentar predvolilnih soočenj. Dejstvo je, da volilna udeležba pada, zaupanje javnosti v državne inštitucije še bolj. Predvolilna dogajanja so (bila) ena najbolj dolgočasnih v zgodovini slovenske demokracije. Sem pa v tem predvolilnem času naletel na zanimivo arhitekturno referenco. Detajl, ki po mojem mnenju kaže na stanje duha in pojasnjuje zakaj je tako, kot je in zakaj gre lahko še na slabše.

Analize in soočenja kandidatov so v medijih skušale razkriti njihove značaje, slabosti in tudi kakovosti. Ena od teh analiz je bila objavljena na spletnem portalu Siol.net in se je nanašala na premoženjsko stanje kandidatov. Poleg stanja na računih, dolgov in lastništva avtomobilov, so novinarji raziskali lastništvo nepremičnin in objavili fotografije objektov, v katerih kandidati živijo.

Potencialne slovenske predsedniške rezidence 

Fotokolaž, ki je ob tem nastal, je pritegnil mojo pozornost. Dobro si ga oglejte. To so potencialne predsedniške rezidence, saj slovenskemu predsedniku ne pripada državniška rezidenca, kot jo ima njegov ameriški kolega. Živeti mora enako, kot je živel preden ga je ljudstvo izvolilo za svojega vodjo. V eni izmed teh hiš na fotografiji.

Ob kampanjah sem imel sem občutek, da kandidati tekmujejo v tem, komu bo uspelo ustvariti čim bolj verodostojno podobo lastne povprečnosti. Bolje je biti čim bolj enak svojemu sosedu, kot pa izstopati iz povprečja. Vsi so želeli prikazati, da tudi oni čakajo v vrstah pri zdravniku, da si ne privoščijo nadstandardnih plačljivih storitev, da vsak dan sami hodijo po nakupih in da so zares čisto čisto navadni in povprečni ljudje. Kot njihov sosed, ali sosed od soseda.

Predvolilni boj je v tem smislu še en dokaz, da velja v slovenski družbi prepričanje, da je povprečnost cenjena in nagrajena. Tisti pa, ki upa stopiti iz povprečja, tvega svojo glavo. Zato so kandidati raje brez vsega premoženja, živijo v povprečni slovenski hiši, kot pa da bi bili drugačni. Na žalost pri tem odpadejo tudi karizma, vizija, strokovnost, sposobnost in drznost kandidatov.

Vprašanje za zaključek: ali mislite, da bi kandidat z dobrim okusom za arhitekturo izgubil ugled med volivci?

Bi kandidat z dobrim okusom za arhitekturo izgubil ugled med volivci?

Napisal: Matevž Granda

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki