Hiša MA arhitektke Katarine Hostar je novogradnja, ki se s svojim gabaritom in formalno izvedbo brezšivno umešča okoliško zazidavo.

Klasična enodružinska hiša nikakor še ni pozabljena tipologija. To dokazuje tudi hiša MA Katarine Hostar v Tržiču, ki oblikovno sledi smernicam okoliške gradnje. Hiša je zrasla na izrazito ozki in podolgovati parceli, ki je na koncu narekovala tudi organizacijo njenega tlorisa. Ta je zasnovan longitudinalno. V pritličju najdemo dokaj odprt bivalni prostor, ki je sestavljen kot sekvenca dnevnih programov, skozi katere od vhoda prehajamo mimo kuhinje, jedilnega in dnevnega dela pa vse do odprte terase na južni strani. V nadstropju je longitudinalnost še močneje izražena, saj se spalnice nizajo ob dolgem odprtem prostoru, ki pa se izogne temu, da bi postal zgolj hodnik: namesto tega je arhitektka v njem predvidela kotiček za igralnico.

Konstrukcija hiše je križno lepljenih masivnih lesenih elementov, in kot taka omogoča fleksibilnost pri načrtovanju, pa tudi veliko konzolo nad teraso. Ta oblikovno hišo tudi najbolj zaznamuje in določa njeno identiteto. S tem arhitektka tlorisno površino v nadstropju izrazito poveča, v pritličju pa je zaradi previsa zagotovljeno senčenje terase in mehko prehajanje med notranjim in zunanjim prostorom. Velika zasteklitev, ki vodi na teraso, odpira pogled na vrt, medtem, ko veliko okno v nadstropju na nasprotni strani ponuja pogled iz glavne spalnice na čudovito gorsko panoramo tržiškega okolja.

Katarina Hostar:
»Umestitev hiše za petčlansko družino je narekovala izrazito ozka parcela, katere skromna širina slabih dvanajstih metrov je odraz nekoč predvidene cestne trase. Usidrana je v gosto podeželsko tipsko pozidavo. Masivna križno lepljena konstrukcija brez težav omogoča razsežen previs, ki ga nadstropna etaža ustvarja na južni strani hiše. Tja se v pritličju preko celostenske zasteklitve in terase odpira bivalni prostor, v nadstropju pa igralnica, ki povezuje spalne prostore.«

Ime projekta: hiša MA
Arhitektura: Katarina Hostar
Investitor: zasebni
Fotograf: Klemen Korenjak
Lokacija: Zvirče
Leto načrtovanja: 2018
Leto izvedbe: 2019
Površine: 141 m2 neto

Projektanti:
– Gradbene konstrukcije: CBD d.o.o.
– Elektro instalacije: IZR d.o.o.
– Strojne napeljave: IZR d.o.o.

Izvajalci: Ligno d.o.o.

Pripravila: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja