• ČLANKI
    • Arhitektura
    • Interier
    • Stanovanjske politike
    • kolumne
    • kritika
    • Kultura
    • Urbano
    • Vizije
    • Osebnosti
    • Razmislek
    • Recenzija
    • Vsi prispevki
  • NATEČAJI
  • FESTIVAL
  • TRGOVINA
  • MOJ RAČUN
Menu
  • ČLANKI
    • Arhitektura
    • Interier
    • Stanovanjske politike
    • kolumne
    • kritika
    • Kultura
    • Urbano
    • Vizije
    • Osebnosti
    • Razmislek
    • Recenzija
    • Vsi prispevki
  • NATEČAJI
  • FESTIVAL
  • TRGOVINA
  • MOJ RAČUN
No products in the cart.
0.00€ Cart
Intervju,Kavarne,Trgovina
/
20 novembra, 2017

Kolektiv 22: pražarna kave pod slovenskimi Alpami

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

V Žirovnici, nedaleč stran od blejskega jezera, vsak vikend zadiši po kavi. Duo, ki ga sestavljata sestra Polona in brat Gaber, se po napornem delovnem tednu odpravi do svoje strasti – praženja kave. V družinski hiši se,  v preurejenem pritličju, nahaja majhna družinska pražarna Kolektiv 22, ki ponuja svetlo praženo kavo. Zgodba njune pražarne je tesno stkana z babico Tončko, zaradi katere je spomin na njuno otroštvo še lepši in ju pogosto pogosti s sveže spečenimi piškoti. Vsak paket kave je ozaljšan s pesmijo izbranega slovenskega pesnika.

Pogovarjala sem se s Polono, sicer univerzitetno diplomirano sinologinjo, ki od ponedeljka do petka dela v centru tradicionalne kitajske medicine. Kava jo zanima, prevzema in zabava, hodi na izobraževanja o kavi, pri praženju pa sama eksperimentira, računa, meri, preizkuša, … preden se odloči, da je kava spražena tako, da iz zrna zvabi na plano najbolj prijetne okuse. Polona Burnik verjame v svojo znamko, njena delavnost in predanost sta me povsem prevzeli. Prostih vikendov in dni nima, takoj po delovnem dnevu se odpravi v drugo službo: pražit kavo v Žirovnico, ali pakirat pakete, ki jih – če se le da – sama osebno s kolesom razvozi po Ljubljani, ostale pa odpošlje po pošti. Tudi po skypu sva že govorili iz njene pražarne! Brat Gaber živi in dela v Londonu, poskrbi za urejanje spletne strani, programiranje in ostale IT probleme. Včasih ji na pomoč priskoči tudi mama. Poloni veliko pomeni, da ve od kod so zrna kave, ki jih prodaja. Želi ponuditi visokokakovostna zrna, ki imajo striktno sledljivo poreklo.

Sprehod čez Ljubljano s Polono je zares zanimiva izkušnja, za vse kavarne zna povedati, kakšno kavo ponujajo, kako je pražena, kakšne mešanice uporabljajo. Sama pravi, da ji je najbolj pri srcu svetlo pražena kava, ki je novost na slovenskem tržišču. Prav ta način praženja dela kavo Kolektiva 22 posebno in edinstveno. Pravi, da smo Slovenci navajeni na kave, ki so precej temno pražene in zaradi tega dokaj podobnega okusa.

Na spletu se Kolektiv22 pojavlja kot duo. Kako si kot brat in sestra razdelita naloge?
Nekako glede na najina pridobljena in razvijajoča se znanja. Gaber tako upravlja bolj s številkami, jaz pa s praženjem in socialnimi omrežji. Glede oblikovanja pa se vedno odločava skupaj, saj hočeva, da izgled predstavlja oba.

Kaj te je pritegnilo k uvažanju zrn in praženju? Kako si prišla v stik s to obrtjo?
Z Gabrom sva se že nekaj časa pogovarjala o tem, da je težko najti dobro skodelico kave v naših krajih. Lani sva se začela pogovarjat o svoji pražarni, ker naju to zanima in pa ker dobre kave nikoli ni preveč. Meni se je to takoj zdelo imenitno, bila sem vzhičena. Tudi zaradi dejstva, da bova v tem skupaj; po tej poti si čisto sama najbrž ne bi upala še nekaj časa. In ker navsezadnje meniva, da je razumevanje kave zelo pomembno, sva leto in pol rabila za pridobitev znanja, okušala različna zrna in načine praženja, da sva prišla do tega, da najin produkt predstaviva širši javnosti. Sicer pa izobraževanja nikoli ni konec, ker misliva, da kava vedno preseneča s svojo spektakularnostjo in raznolikimi okusi. V najini pražarni ne nameravava imeti nič drugega kot kavo iz izvrstnih zrn.

 

Kaj je rdeča nit vajine pražarne, kaj vaju dela edinstvena? Kakšna zrna želita ponuditi?
Želiva nuditi izvrstno kavo z lokalno tradicijo. Trudiva se, da v najini pražarni ne nudiva nič manj kot zrna izvrstnega okusa. Ostajava tudi zvesta najinim koreninam; pražarna je locirana pod Stolom, od koder prihajava. V imenu je letnica rojstva najine babice, ki je najin navdih. Poleg tega ob vsakem paketu kave z zahvalno kartico podariva še delček slovenske poezije, hrane za dušo.

Predstavljate kavo iz Timorja, Peruja,… Je Kolektiv 22 na tem področju noviteta v Sloveniji?
Kavo iz Peruja sva že večkrat zasledila drugod, medtem ko iz Vzhodnega Timorja bolj poredko. Trenutni izbor sva izbrala tudi zato, ker nama je sistem pravične trgovine blizu in ker je pridelava kave v Vzhodnem Timorju ena izmed poglavitnih panog njihovega gospodarstva in nekako tudi tako podpreva ta majhen in mlad narod.
Meniva, da kava postaja v veliko pogledih podobna vinu. Okus je odvisen od regije, letnice “žetve”, načina priprave – dva pražarja lahko ista zrna spražita čisto različno, tako kot se vino lahko popolnoma razlikuje po drugačnih metodah. Tako kot vino, je kava “tkanina” družbe, ki pripelje ljudi skupaj. Specifično kavo lahko nudijo samo pražarne kot je najina, saj je za to potreben skrben izbor zrn enega proizvajalca, namesto mešanice iz večih regij in žetev. Večji proizvajalci lahko sicer nudijo kvalitetno kavo, ampak zaradi velikosti proizvodnje nikoli ne odstopajo od norme in ne nudijo osebne zgodbe o nastanku zrn pri specifičnem kmetu in nato pražarju. Zavedava se, da je trg za najine produkte majhen, ampak v manjši proizvodnji je prostor za kreativnost in inovacijo.

Kakšnih načel se držita pri delu? Spremljata trende in povpraševanje ljudi po posebnih tipih kave in nato svojo vizijo pri vsaki seriji izdelkov malenkost prilagajata?
Zaenkrat se drživa tega, kar je nama všeč. Kava ni pretemno spražena, všeč nama je svetla in srednje pražena kava. Zato ponujava to, saj si želiva razširiti ta okus in ga predstaviti ljudem. Do neke mere se prilagajava povpraševanju, zato nudiva mleto kavo, namesto zgolj kave v zrnih, ampak glede na to, da je trg posebnih tipov kave še dokaj mlad, je opcij veliko, ljudje pa so po najinih izkušnjah dokaj odprti.

Kje ustvarjata? Je delo v zasebni delavnici za vaju ključno ali si kdaj zaželita večjega kolektiva oziroma družbe, morda skupnega dela? Sodelujeta še s kom?
Kreativnost je verjetno osrednjega pomena pri predstavitvi najinih produktov, tako pri praženju, kot pri grafičnem oblikovanju. Trenutno sodelujeva s Tjašo Kikelj, ki fotografira. Logotip sva imela v glavi, zato nama je z izvedbo pomagala Tanja Pleša. Tudi Roglab moram omeniti, saj nama je pomagal izdelati najino štampiljko in zagotovo bova z njimi še sodelovala.
Pražarna je pa trenutno v bistvu naša nekdanja garaža, tako da je prostor majhen, a zaenkrat zadostuje. Če se odločiva za večjo proizvodnjo, bova to spremenila, vendar bova v vsakem primeru ostala zvesta najini rdeči niti – kava iz Alp z lokalno tradicijo. V prihodnosti želiva razširiti ponudbo in še več sodelovati z ljudmi iz različnih socialnih sfer in generacij. Kava ljudi tudi združuje, ne glede na njihovo preteklost in izkušnje, vsak ima svojo zgodbo. To nama je všeč.

Prisotna sta na spletiščih Instagram in Facebook. Izdelke pošiljata tudi v tujino. Je razlika med tujim in slovenskim kupcem?
Je. Tujina povprašuje po zrnih, medtem ko v Sloveniji tipično naročilo sestoji iz fino mlete kave. Pri nas je priljubljena kava po turško, medtem ko bolj severno in zahodno po Evropi ljudje pijejo predvsem espresso ali pa filter.

Slovenski uporabniki in kupci cenijo vajino kavo?
Po večini ja. Veliko mi jih je že omenilo najino staro mamo Tončko, kako se jim zdi fino, da sva jo vključila v najino zgodbo. Cenijo tudi trud, ki ga vlagava in vedo, da je vse plod domače proizvodnje.

Kaj te motivira, ko si zaradi prezaposlenosti utrujena ali brez navdiha?
Motivira me stara mama, ki pri ima svojih 95. sila pozitiven pogled na svet in družino postavlja na prvo mesto. Motivirajo me ljudje; največkrat tisti, ki si upajo graditi nekaj svojega, a so obenem skromni in pristni ter si dopuščajo tudi ranljivost. Motivira me tudi neskončna podpora s strani družine – brez tega ne bi bilo ničesar. Navsezadnje me tudi kritike motivirajo. Dokler so na mestu in konstruktivne.

Ko ti le uspe imeti kakšno mirno jutro zase – kakšen ritual s kavo si pripraviš?
Zadnje čase je takih juter bolj malo. Vendar si vzamem za vikende tudi čas zase. Zjutraj si prižgem kakšno fino glasbo, si počasi pripravim kavo in zajtrk. Potem se pa rada odpravim malo na zrak, naj bo to sprehod s prijateljem ali pa krog s kolesom. Zelo rada prebiram tudi kakšne revije, ki me navdihnejo. Ne nujno povezane s kavo – vsakršna estetika me na nek način navdihne in poteši. Kmalu sledi še ena kava.

Kako pa si ti najraje pripraviš kavo?
Najraje imam filter – V60. Vse skupaj je pripravljeno v manj kot 5 minutah. Si pa rada kdaj privoščim tudi kak macchiato.

Če bi lahko na skodelico kave povabila kogarkoli – lahko je oseba živa, mrtva, slavna, umetnik, … Koga bi povabila in o čem bi tekla debata?
Najverjetneje bi to bil moj stari ata, saj nikoli nisem imela priložnosti, da bi ga spoznala. Mama Tončka pa o njem govori tako lepe stvari! Govorila bi o njegovi mladosti. Pa o vojni. In kako je mamo Tončko moral povabiti ven dvakrat.

Pripravila: Nuša Zupanc, abs. arh.
Avtorica fotografij: Tjaša Kikelj

 

Kavo Kolektiv 22 lahko kupite v spletni trgovini Outsider. Vabimo vas k brskanju po ostalih izdelkih, s toplo skodelico kave pri roki!

 

 

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa
  • Celoletna naročnina

    25.00€
    Izberite možnosti
PrevPrejšnjiStanovanja z vrtovi 
NaslednjiHana Jesih: oblikovalka vizualnih komunikacijNext
Povezani članki
Loading...
Intervju

Juhani Pallasmaa: Beg pred svobodo

18 maja, 2020
ArhitekturaIntervjuOsebnosti

Boris Podrecca: Arhitektura pluralnosti

23 decembra, 2019
IntervjuTrgovina

Ribrand: tradicija ribniškega lesa v novi podobi

29 januarja, 2018
arhitektkeIntervju

Intervju: Jana Jocif – PORTRETI STOLETIJ

5 aprila, 2022
ArhitekturaKavarneUmetnost

HOoST – umetnost čez cesto

21 marca, 2018
INDIGOIntervju

Mihael Jožef Toman: Pravico do vode imajo vsa živa bitja

17 novembra, 2016
IntervjuPlečnik

Pogovor o Plečniku: Dr. Damjan Prelovšek

4 oktobra, 2017
ArhitekturaIntervjuStanovanjske politike

Stanovanjska zadruga R50

17 marca, 2022
1 2 … 10
Nova Galerija in Kazemate, Wiener Neustadt Investi…
Nova Galerija in Kazemate, Wiener Neustadt Investi…
Prostor za umetnost NÓT so ustanovile tri prijatel…
Prostor za umetnost NÓT so ustanovile tri prijatel…
Cukrarna 🖤
Cukrarna 🖤
Wabi sabi dom, prenova murgelske hiše Avtor projek…
Wabi sabi dom, prenova murgelske hiše Avtor projek…
Ker … nedelja! 👌
Ker … nedelja! 👌
Trafika na Trafiki. 🤍
Trafika na Trafiki. 🤍

Revija Outsider

Revija Outsider je prejela Plečnikovo medaljo za prispevek k bogatitvi arhitekturne kulture. Kot piše v utemeljitvi, sta revija in spletni portal Outsider nov slovenski medij o kulturi in družbi, ki si prizadeva za poznavalski in hkrati distanciran pogled na prostor. Ekipa arhitektov, ki skrbi za njen obstoj, je nagrajena za inovativnost pri širjenju zavedanja o arhitekturi in prostoru v kontekstu širše kulture in širše javnosti ter za vztrajnost na vsebinski in finančni neodvisnosti.

Z DONACIJO OMOGOČATE OBSTOJ SPLETNE STRANI REVIJE OUTSIDER

Envelope Facebook Instagram Twitter
Mailchimp brez napisa
  • 2021 Outsider
  • Z.O.P. – zavod za oblikovanje prostora
  • Ulica aktivistov 6
  • 1000 Ljubljana
  • SI 71800026
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent.
Cookie SettingsAccept All
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.

Necessary
Vedno omogočeno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
PiškotekTrajanjeOpis
_abck1 yearThis cookie is used to detect and defend when a client attempt to replay a cookie.This cookie manages the interaction with online bots and takes the appropriate actions.
bm_sz4 hoursThis cookie is set by the provider Akamai Bot Manager. This cookie is used to manage the interaction with the online bots. It also helps in fraud preventions
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
PH_HPXY_CHECKsessionThis cookie is used to save the information about the current session.
PHPSESSIDsessionThis cookie is native to PHP applications. The cookie is used to store and identify a users' unique session ID for the purpose of managing user session on the website. The cookie is a session cookies and is deleted when all the browser windows are closed.
ts3 yearsPayPal sets this cookie to enable secure transactions through PayPal.
ts_c3 yearsThis cookie is provided by PayPal when a website is in association with PayPal payment function. This cookie is used to make safe payment through PayPal.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
PiškotekTrajanjeOpis
akavpau_ppsdsessionThis cookie is provided by Paypal. The cookie is used in context with transactions on the website.
nsidsessionThis cookie is set by the provider PayPal. This cookie is used to enable the PayPal payment service in the website.
tsrce3 daysThis cookie is set by the provider PayPal. This cookie is used to enable the PayPal payment service in the website.
x-pp-ssessionThis cookie is set by the provider PayPal. This cookie is used to process payments from the site.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
PiškotekTrajanjeOpis
CONSENT16 years 2 months 13 days 15 hoursYouTube sets this cookie via embedded youtube-videos and registers anonymous statistical data.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
PiškotekTrajanjeOpis
IDE1 year 24 daysGoogle DoubleClick IDE cookies are used to store information about how the user uses the website to present them with relevant ads and according to the user profile.
test_cookie15 minutesThe test_cookie is set by doubleclick.net and is used to determine if the user's browser supports cookies.
VISITOR_INFO1_LIVE5 months 27 daysA cookie set by YouTube to measure bandwidth that determines whether the user gets the new or old player interface.
YSCsessionYSC cookie is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos on Youtube pages.
yt-remote-connected-devicesneverYouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt-remote-device-idneverYouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt.innertube::nextIdneverThis cookie, set by YouTube, registers a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
yt.innertube::requestsneverThis cookie, set by YouTube, registers a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
PiškotekTrajanjeOpis
enforce_policy1 yearNo description available.
KHcl0EuY7AKSMgfvHl7J5E7hPtK20 yearsNo description available.
LANG9 hoursNo description
sc_f5 yearsNo description available.
x-cdnsessionNo description available.
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo