11
Kombinat: Hiša MJ

Hiša MJ ni nova. Pravzaprav gre za enega prvih projektov arhitekturne pisarne Kombinat, ki je danes že dobro uveljavljena. Hiša je bila zgrajena leta 2012, a zdaj, po osmih letih njenega življenja, lahko zares vrednotimo kakovost njene arhitekture.

Ko je neka stavba zgrajena, se arhitekturni projekt ne konča – arhitektura se takrat šele zares začne udejstvovati kot proces v svoji lokalni okolici. Življenje hiše je lahko dolgo ali kratko, o tem, kako polno je, pa odloča to, kako kakovostno je zgrajena. Hiša MJ v Novem mestu stoji na prej nepozidanem travniku in sledi terenu lokacije na rahlem bregu. Nivoja sta med seboj rahlo zamaknjena, s čimer hiša vpeljuje logiko teras, hkrati pa je s to ločitvijo tloris programsko ločen na spalni in bivalni del.

Hiša je zaradi naklona lokacije obrnena proti severozahodu, vendar premišljena zasnova strehe omogoča, da v notranjost vstopa tudi jutranja svetloba z jugovzhodne strani. Dober izkoristek tlorisa omogoča tudi dejstvo, da hiša nima hodnikov – v posamezne sobe je vstop predviden s podesta, ki je del bivalnega prostora. Hiša MJ se je odlično postarala in se v letih, odkar jo stanovalci uporabljajo, napolnila s polnokrvnim arhitekturnim življenjem.

ime: Hiša MJ
naročnik: zasebni
lokacija: Novo mesto
regija: Dolenjska
arhitekturni biro: kombinat.
gradbene konstrukcije: Proding d.o.o. (betonski del)
Projektivni biro Osterman s.p. (leseni del)

glavni izvajalec: Riko hiše d.o.o. (montažni del)
Malkom d.o.o. (gradbena in finalna dela)
strojne instalacije: Vavtar inženiring d.o.o.
elektro instalacije: Elfis d.o.o.

leto izvedbe: 2011-12
neto kvadratura: 195,60 m2 (stanovanjska hiša )
51,50 m2 (garaža)
površina parcele: 1495 m2

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki