Aromatica_HQ_photo_I-Dorotic-(34)
mikelić vreš arhitekti: Domačija Histria Aromatica

Na domačiji Histria Aromatica se na edinstven način prepletata kmetijska in turistična dejavnost. Za arhitekturo so poskrbeli pri hrvaški pisarni mikelić vreš.

Nad istrsko vasjo Bale se vzpenja hrib Pižanovac, na vrhu katerega se odpira odličen razgled na morsko obalo vse od Rovinja pa do parka Brioni. Nekaj pod vrhom stoji domačija Histria Aromatica. Program je sestavljen iz treh glavnih sklopov: bivalnega dela, restavracije in muzeja. Ti programi so nanizani okoli osrednjega ‘trga’ in razdrobljeni v manjše enote: prenočišča za goste, ki ostajajo dalj časa, učilnice in prostori za delavnice, prostor za prodajo unikatnih izdelkov ter prostori za pripravo in prodajo domačega pridelka.

Kompleks se deloma naslanja na izročilo kažuna, starodavne istrske kamnite hiške, ki je služila kot začasno zatočišče pastirjev. Histria Aromatica je zgrajena iz betona, a se oblači v lokalni kamen, ki je bil izkopan na lokaciji. Pred domačijo je velika fontana, ki pa pravzaprav deluje tudi kot zbiralnik za vodo za zalivanje rastlin.

tloris pritličja

Ime projekta: Histria Aromatica
Arhitekti: Marin Mikelić, Hrvoje Vidović,Tomislav Vreš
Arhitekturna pisarna: mikelić vreš arhitekti d.o.o.
Lokacija: Pižanovac, Občina Bale, Hrvaška
Površina: 972 m²
Leto zaključka: 2014
Sodelavci pri oblikovanju: Sara Pavlov, Silvija Pranjić, Stjepan Birač (arhitektura), Mateo Biluš (detajli, statika), Mario Todorić, Toding (konstrukcije), Srećko Zubak, Shema ZS (električne instalacije), Marinko Zečević, Citara (ogrevanje in prezračevanje), Goran Vučković (vodovodne instalacije), Davor Belužić, Hobby bazeni (fontana), Željko Mužević, Flamit (požarna varnost)
Naročnik: Bioaromatica d.o.o.
Fotograf: Ivan Dorotić


Besedilo: Ajda Bračič

Mailchimp brez napisa

Povezani članki