V Dajli blizu Novigrada so hrvaški arhitekti Konzola pravkar dokončali z gradnjo letoviške hiše za zdravnika.

Novogradnja je nadomestila starejšo hišo, ki je s svojim gabaritom narekovala tudi velikost in obliko nove arhitekture. Okoliški urbanizem predvideva pritlične hiše, vendar je bila investitorjeva največja želja, da bi s terase svoje hiške lahko opazoval morske valove, a to zaradi oddaljenosti in vmesnih objektov s tal ni mogoče. Arhitekti so se zato odločili izkoristiti maksimalno dovoljeno višino slemena in napušča ter v pridobljenem podstrešnem volumnu pridodati galerijo, s katere je zagotovljen zaželeni razgled, ki sega do obzorja.

Druga zagata, s katero so se arhitekti soočili na lokaciji, je osončenost. Večina okoliških hiš ima severno orientacijo in velika zunanja senčila, da bi se izognila vročemu poletnemu soncu. Ker pa bo investitor hišo uporabljal vse leto, so se arhitekti odločili za drugačen odnos do sončne svetlobe, ter izdelali temeljito študijo osončenosti, s pomočjo katere so zagotovili prijetno osvetljenost in temperaturo vse leto.

Ime projekta: Hiša za zdravnika
Arhitektura in konstrukcija: Konzola Arhitektura
Leto: 2019-2020
Površina: 65m2
Lokacija: Dajla, HR

Električne instalacije: Instel d.o.o. & M.L. elektroinstalacije d.o.o.
Strojne instalacije: Fabris inženjering d.o.o. & Fast Forward d.o.o.
Izvajalec: Šudić d.o.o.
Nadzor: Konzola Arhitektura
Elementi interierja: Vitalis d.o.o.
Geodezija: Arc Geo d.o.o.
Pohištvo: Casa In d.o.o.
Foto: Koridor27
Video: Dino Santaleza

Pripravila: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja