KIP-Veselo-stanovanje-7-foto_anaskobe-web
Kosi in partnerji: Veselo stanovanje

Značilna posebnost arhitekturnega biroja Kosi in partnerji je, da projekte snujejo v interaktivnem procesu, kjer teorijo povezujejo s prakso, za vsak posamezen projekt pa ob razvoju izdelajo tudi svojstven grafični kolaž. Ta povzema proces razmišljanja in abstraktno idejo, iz katere se je projekt razvil. Kolaž, ki je nastal v procesu prenove stanovanja v enem izmed stanovanjskih naselij iz obdobja socializma, ponazarja svežino, odprtost in vitalnost.

Pred prenovo so bili posamezni prostori stanovanja nanizani okrog osrednjega hodnika. Arhitekti pa so predelne stene odstranili, da so dobili povezan prostor z dvema glavnima ambientoma: bivalnim, družabnim in spalnim, delovnim. Stanovanje v stanovanjskem bloku iz 60. let so arhitekti iz studia Kosi in partnerji prenovili v sodoben, lep in udoben dom za mlado naročnico, ki si je želela spodbudnega in funkcionalnega domačega prostora.

Celotna kompozicija materialov, barv in razmerij v sicer majhnem prostoru ustvarja veselo in sproščeno vzdušje. Rustikalni hrastov parket dopolnjujejo polprozorna škatla s posteljo, omaro in knjižnimi policami, po meri izdelana iz rožnate kovinske mreže. Ambientalni kolaž nadgrajujejo kuhinjski blok in pisalna miza z ritmično menjajočo se turkizno in metino vezano ploščo. Temno rdeča okrogla jedilna miza pa predstavlja srce doma.

Iz pustega prostora v igriv in spodbuden ambient; arhitektura, ki vliva veselje.

Aksonometrija stanovanja

 

Tloris stanovanja pred in po prenovi

 

Ime projekta: Veselo stanovanje
Avotrji projekta:
Ognen Arsov, Ana Kosi, Sara Škarica
Lokacija: Ljubljana

Leto izvedbe: 2022
Površina: 43 m2

Kolaž: Sara Škarica

Foto: Ana Skobe
Napisala: Nina Granda

Objavljeno junija 2023 v Outsider #34: Ogrožena dediščina.

*

Z naročilom revije podprete tako spletne kot tiskane vsebine in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki