Real Engineering-00_naslovna_CABINO-1-web
Real Engineering: Počitniška vasica v Čezsoči

Ob zgornjem toku reke Soče, med Bovcem in Kobaridom, med zelenimi gozdovi in smaragdno reko, se nahaja novo malo počitniško naselje. Butični kompleks, ki združuje udobnost z neformalnostjo in se v prostor vpenja tako oblikovno kot materialno, so zasnovali v biroju Real Engineering.

Niz petih počitniških hiš in večjega, servisnega objekta je umeščen na obrobje vasi Čezsoča, le lučaj od reke Soče. Zasnova sledi kontekstu vasi: večja apartmajska hiša s svojim merilom vzpostavlja dialog z okoliškimi stanovanjskimi objekti, vzhodno od nje pa se na parceli niza pet lesenih hiš – vas v malem. Niz hišic dopolnjuje zunanji prostor za druženje ob ognju.

Sodobno oblikovane dvokapne hišice brez napušča se s teraso in velikimi steklenimi površinami odpirajo proti severu, v smeri reke Soče ter pogledov na okoliške vrhove Julijskih Alp. Srce vsake počitniške enote predstavlja dvovišinski dnevni prostor, ki se ob lepem vremenu preko panoramskega okna poveže s teraso. Pritličje dopolnjujeta še manjša kuhinja in kopalnica s po meri izdelanim lesenim pohištvom ter talno keramiko v videzu teraca. Nad dnevnim prostorom je v mansardo umeščena v les odeta spalnica s pogledi proti Kaninu.

Vzdušje bivanja med gorami poustvarja prav skrbna in brezkompromisna izbira kakovostnih materialov, med katerimi prevladuje les, tako zunaj kot znotraj objektov. Za fasado so avtorji izbrali žgan bor, talne obloge na terasi so izvedene iz alpskega macesna, v notranjosti pa so tla obložili s parketom iz oljenega hrasta, stene pa z oblogo iz smrekovega lesa.

Ime projekta: Počitniško naselje Cabino

Avtor projekta: Real Engineering d.o.o., Rok Klanjšček, Tanja Lozej, Grega Tramte
Avtor projekta notranje opreme: Prostornina d.o.o., Nina Mei Gaiman, inter. arch., Živa Lutman, MFA Design
Investitor: TrekTrek DMC d.o.o.
Lokacija: Čezsoča

Leto načrtovanja: 2021
Leto izvedbe: 2023

Parcela: 2293 m²
Pozidana površina: 333 m²
Pritličje: 268 m²
Podstrešje: 89 m²

Projektanti:
Gradbene konstrukcije: Hiša d.o.o.
Elektro inštalacije: Elitplan d.o.o.
Strojne napeljave: Šlibar inženiring d.o.o.

Izvajalci:
Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del: Ortar in Jerman d.o.o.
Notranja oprema: Prostornina d.o.o.
Dobavitelj stavbnega pohištva: Alu Alprem d.o.o.
Dobavitelj gradbenih materialov: Macdom d.o.o.

Foto: Taja Harris
Pripravila: Pia Gerbec

*
Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki