lavarna Maks-5
Kreadom: Knjigarna-kavarna Maks

Nova Gorica je mlado mesto, kjer se vse od njegovega nastanka srečujejo kulture, pokrajine in ljudje iz vseh vetrov. Nedavno sta se tu srečali tudi kavarna in knjigarna in pri tem še sami postali nov prostor srečevanja.

Novo literarno kavarno, ki je nastala s prenovo in združitvijo prostorov nekdanje prodajalne sadja in knjižnega diskonta, so zasnovali v arhitekturnem biroju Kreadom, pri tem pa so skrbno sledili kontekstu, v katerega je lokal vpet. Enonadstropni »komunalni« blok na Delpinovi ulici v južnem delu mesta je ena izmed prvih stavb iz časa, ko se je mesto šele rojevalo, a razvoj že ni več sledil prvotni Ravnikarjevi ideji centra ob osrednji monumentalni ulici – Magistrali.

Prvotni format uličnih oken z nizkim parapetom je ohranjen v kavarniškem delu, v predelu knjigarne pa se zasteklitev spusti do tal in tako vzpostavi odprto povezavo z ulico. Z rušitvijo delov notranjih sten so arhitekti povezali prej ločena lokala, ustvarili enoten prostor, s povezavo nekdanje prodajalne in shrambe pa pridobili intimnejši del knjigarne z mizo za srečanja in razstave. Linearno tlorisno zasnovo so poudarili s še eno novo povezavo med zunanjostjo in notranjostjo – panoramskim oknom v južnem zidu, v izteku vzdolžne osi.

S premišljenim izborom materialov, barv in tekstur zasnova poudarja sodoben značaj kavarne in se povezuje z mestnim vrvežem. Betonski tlak iz ulice spolzi v notranjost, prehod v pokrit prostor pa označuje njegova drugačna, finejša obdelava. Izbrane stenske obdelave kot kontrapunkt surovemu tlaku gradijo prijetno vzdušje lokala: od razgaljene opečnate stene do keramične obloge. Ko se spusti mrak, se na njejodsevajo ulične svetilke in elegantne luči, obešene nad kavarniškim pultom. Elementi v črni barvi – okna, knjižne police ter kavarniška omizja – služijo kot sredstvo za uokvirjanje pogledov, prostora ter knjižnega in družabnega programa.

Osnovno paleto dopolnjujejo poudarki v zeleni barvi: lesena obloga kavarniškega pulta, ki se v severnem delu prelevi v prodajni pult knjigarne, in stenska keramična obloga za njim ter fotelji. Z barvami interierja se spogledujejo listi magnolije, ki kuka skozi panoramsko okno v izteku kavarne.

Mestno življenje, ki je na nekdaj osrednji Delpinovi ulici tekom nenehnih urbanističnih sprememb zamrlo, se ponovno vrača z novo kavarno-knjigarno. Ta postaja srečališče knjig in kave, zunanjosti in notranjosti, novega in starega ter obiskovalcev iz ene in druge strani meje.

Tloris
Tloris
Prečni prerez (zgoraj), vzdolžni prerez (spodaj)
Prečni prerez (zgoraj), vzdolžni prerez (spodaj)
Ulična fasada
Ulična fasada

 

Ime projekta: Knjigarna/Kavarna na Delpinovi ulici

Avtor projekta: Kreadom d.o.o.
Investitor: ZRC SAZU
Lokacija: Nova Gorica

Leto načrtovanja: 2020
Leto izvedbe: 2024

Površine: 266,2
Klet: 58,05 m²
Pritličje: 133,57 m²

Projektanti:
Arhitektura in zunanja ureditev: Kreadom d.o.o. (Adrijan Cingerle u.d.i.a, sodelavci: Matjaž Luin, Eva Sušnik u.d.i.a.)
Gradbene konstrukcije: Aleksander Pegan u.d.i.g., Dušan Remic u.d.i.g.
Elektro instalacije: David Furlan, el. teh.
Strojne napeljave: Blaž Krašček, univ. dipl. inž. str.

Izvajalci:
Gradbena dela: VALE AS d.o.o.
Stavbno pohištvo: Rojal stavbno pohištvo d.0.0., Polončič d.0.0.
Strojne instalacije: Instalacije Furlan d.o.o.
Električne instalacije: Elektro Damjan Škarabot s.p.                                                                                 Notranja oprema: Atlas oprema d.o.o. (krovni izvajalec opreme), Kaza sistemi d.o.o. (gostinska oprema), Kauch d.o.o. (oblazinjeno pohištvo), Škerjanc d.o.o., ZA DESIGN d.o.o
Zunanja ureditev: VALE AS d.o.o.

Napisala: Pia Gerbec
Foto: Jerneja Kraigher

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Mailchimp brez napisa

Povezani članki