blok_vevce (11)
Tria Studio: Lesena večstanovanjska gradnja v Vevčah

V Vevčah, med Vevško cesto in potokom Stara voda, med enodružinskimi hišami in kmetijami, v bližini Ljubljanice in industrijskih objektov so arhitekti iz biroja Tria Studio zasnovali večstanovanjsko stavbo z 18 stanovanji.

Na oblikovanje stavbnega volumna so vplivale predvsem specifike konteksta – ozka in dolga parcela je narekovala zasnovo podolgovatega objekta, ki je kot sosednji objekti usmerjen pravokotno na cesto. Da bi ga približali merilu okoliških hiš, so ga arhitekti členili najprej na polovico z zalomom volumna, nato pa na zahodni strani s trikotnimi balkoni še dodatno na šestine. Zaradi še vedno delujoče kmetije na vzhodni strani zemljišča ter industrijskih poslopij na jugu so stanovanja orientirana na zahod, kar predstavlja ključni element tlorisne organizacije objekta. Stanovanja so tako večinoma enosobna, z ozelenjenimi atriji v pritličju ter balkoni v nadstropjih in lastno shrambo v vsaki etaži, kar omogoča lažjo dostopnost.

Delno vkopana klet, ki se proti jugu zaradi padca terena odpira proti zelenici z otroškim igriščem in potoku, je edini armiranobetonski element konstrukcije. V nadstropjih je ta namreč izvedena iz lesenih križno lepljenih plošč. Kot prednost dela s tem materialom, ki pri gradnji večstanovanjskih objektov pri nas še ni zelo razširjen, je arhitekt Jernej Hočevar iz biroja Tria Studio izpostavil nižji okoljski odtis, saj »križno lepljen les v nasprotju z ostalimi gradbenimi materiali pri proizvodnji ne ustvarja velikih količin toplogrednih plinov; drevesa pri svoji rasti celo porabljajo in shranjujejo CO2, zato imajo lesene gradnje enega od najboljših indeksov toplogrednih plinov«, poleg tega pa CLT zagotavlja tudi veliko protipotresno odpornost konstrukcije. Prednost križno lepljenega lesa, ki je prepričala naročnike, pa je bila manjša debelina nosilnih sten kot pri primerljivi konstrukciji iz drugih materialov, s čimer so pridobili večje neto tlorisne površine stanovanj.

Ena izmed pomanjkljivosti gradnje z lesom je po mnenju arhitektov dejstvo, da ne dopušča površne izvedbe obrtniških del, predvsem vodovodnih instalacij, kar zahteva izbiro kvalitetnih in odgovornih izvajalcev. Dodaten izziv pri gradnji bloka v Vevčah je bila tudi izvedba vidne lesene medetažne konstrukcije – elemente je treba finalno obdelati že pred montažo in jih nato pazljivo vgraditi.

Funkcionalna in nizkoenergijska zasnova, ki omogoča tudi nižje vzdrževalne stroške, ter uporabnost izbranih materialov so po besedah Jerneja Hočevarja pomembni aspekti odgovornosti, ki jo ima arhitekt pri svojem delu do naročnikov, končnih uporabnikov in okolja – in ta vodila lahko opazimo tudi pri zasnovi novega bloka v Vevčah.

Ime projekta: Blok Vevče
Avtor projekta: Tria Studio
Investitor: CLS Transporti
Lokacija: Vevška cesta, Ljubljana

Leto načrtovanja: 2019
Leto izvedbe: 2022

Površine: 2600,80 m²
Klet: 875 m²
Pritličje: 672,25 m²
Nadstropje 1: 526,55 m²
Nadstropje 2: 526,55 m²
Parcela: 1665,0 m²
Pozidana površina: 792 m²

Projektanti:
Arhitektura: Tria studio: Monika Homar, Mojca Valant, Urša Ješe, Jure Hafnar, Urh Wiegele, Jernej Hočevar, Martin Lovrečić, Matevž Vrhovnik
Gradbene konstrukcije: CBD
Elektro instalacije: Elektro projektiva
Strojne napeljave: ISP

Izvajalci:
Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del: Alfa Natura
Interier stanovanja: Mizarstvo Alič
Stavbno pohištvo – lesena okna: M-Sora
Alu stavbno pohištvo: Alu projekt
Senčila: Tehrol

Napisala: Neva Mandić
Foto: Ana Skobe

Naroči Outsider, razširi svoj pogled

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Mailchimp brez napisa

Povezani članki