jjz_1073_53757638370_o
Trafika: O umetni inteligenci s Špelo Vintar in Igorjem Verstovškom

Na poslednji majski dogodek pri Trafiki smo povabili jezikoslovko, profesorico na Filozofski fakulteti v Ljubljani Špelo Vintar in fizika ter soustanovitelja podjetja Cosylab, Igorja Verstovška. V sredo, 29. 5. zvečer smo ob Plečnikovi trafiki na Vegovi prisluhnili pogovoru, ki se je dotaknil številnih aktualnih vprašanj:

Katere pozitivne učinka ima uporaba UI na več področjih našega življenja, recimo v akademskem raziskovanju? Katera etična vprašanja se danes porajajo v zvezi z UI, kje je realna možnost za njeno regulacijo? Kako lahko UI pomaga v prevajanju, medicini in v razvoju jedrske fuzije? Kaj v zvezi z razvojem UI je naša gosta v nedavnem času najbolj pozitivno presenetilo?

Pogovor se je z vprašanji iz publike spontano prevesil v živahno razpravo, ki se je nadaljevala do mraka.

Špela Vintar se z jezikovnimi tehnologijami že nekaj časa ukvarja kot predavateljica in raziskovalka na FF, v zadnjem času pa se je posvetila vzpostavljanju študijskega programa Digitalno jezikoslovje, ki sledi spremembam in razvojnim premikom na tem področju – in v luči zadnjih dogajanj se zdi tak program danes še bolj aktualen, kot je bil v fazi snovanja.

Igor Verstovšek je eden od soustanoviteljev podjetja Cosylab, kjer delajo krmilne sisteme za fuzijske reaktorje, jedrske pospeševalnike za uporabo v znanosti in medicini, predvsem na področju zdravljenja raka, in pri svojih produktih čedalje več uporabljajo tudi umetno inteligenco.

Pogovor je vodila Liu Zakrajšek.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Mailchimp brez napisa

Povezani članki