Kreadom_vinska-klet_Volcji-Grad_01-web
Kreadom: Kamnito »svetišče« v Volčjem Gradu

Vinska klet v Volčjem Gradu je del prenovljene kraške domačije, zgrajene leta 1832, ki je po dolgih letih intenzivne prenove stanovanjskega dela hiše in zunanje ureditve ohranila vse tipične arhitekturne elemente tradicionalne stavbne dediščine, kot so kamniti portal, gank, borjač in štirna. Edini del stavbe, ki ga prva faza prenove ni vključila, je bila podzemna kamnita vinska klet, do katere iz vstopne veže vodijo strme stopnice.

Arhitekti iz novogoriškega biroja Kreadom so se prenove kleti lotili temeljito in pred pričetkom načrtovanja opravili lasersko 3D skeniranje prostora, ki je naročnikom omogočilo lažje razumevanje arhitekturnega predloga. Vinska klet, ki je deloma vklesana v živo skalo in ima obokan kamnit strop – velb, je namreč imela zelo nizek strop. Da bi velb, ki je ravno tako prepoznavni element kraške avtohtone arhitekture, ohranili, so arhitekti predlagali poglobitev tal, s čimer so po eni strani bistveno povečali volumen prostora, po drugi strani pa je velb, obdan z lokalnim kraškim kamnom, ohranil svojo prvotno podobo.

Prenova prostora subtilno posega v originalno stavbno tkivo, saj je edina večja arhitekturna poteza kamniti tlak pravokotne oblike, ki je odmaknjen od skalnih sten in diskretno podsvetljen. S talno osvetlitvijo prostora so avtorji poudarili distanco med novim in starim, hkrati pa ustvarili vtis lahkotne lebdeče platforme.

Iz kamnitega tlaka vznikajo tudi vsi funkcionalni elementi prenove, izdelani iz lokalnih materialov – kamna, lesa in kovine, ki se prepletajo v prepričljivo celoto. Obiskovalčevo pozornost najbolj pritegne veličastna kamnita degustacijska miza, narejena iz črnega kraškega kamna – monolita bitumna, ki je pričvrščena v tla pod kamnitim tlakom in premišljeno osvetljena tako s talno kot tudi s stropno lučjo. Domišljena je tudi njena ekscentrična postavitev v prostor, ki zagotavlja dovolj prostora za notranjo opremo – stojala za buteljke ter omaro s koritom in delovnim pultom, hkrati pa gostom omogoča obhod po kleti, ki je sicer skromnih dimenzij, vendar ponuja posebno prostorsko in vizualno doživetje.

Arhitekti so z izborom lokalnih materialov, dognano prostorsko razporeditvijo elementov in osvetlitvijo ustvarili nekakšen sodobni »hipogej«, ki se odlikuje tudi po igri kontrastov: med naravnimi skalnimi stenami in geometrijsko formo tlaka, dvema lokalnima kraškima kamnoma – sivkastim povirjem in črnim bitumnom – ter temnimi deli kleti in točkovno osvetljenimi detajli, ki razkrivajo tako geološko sestavo tal/sten kot tudi avtentično nadzidavo oboka.

Tloris
Prečni prerez
Vzdolžni prerez

 

Ime projekta: Vinska klet Volčji Grad
Ime biroja: Kreadom d.o.o.
Avtor projekta: Adrijan Cingerle
Sodelavci: Andreja Kosovelj
Lokacija: Kras

Začetek projekta: 2021
Konec projekta: 2022
Velikost objekta: 30,3 m²

Projekt osvetlitve: Marchiol d.o.o.
Kamnoseštvo: Kamnoseštvo Tavčar d.o.o.
Elektro inštalacije in svetila: Rotoma d.o.o

Napisala: Nataša Kovšca
Fotografije: Jerneja Kraigher

*
Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki