Matej-Pušnik-3028
Pikalo: Letos milijon evrov za pripravo dokumentacije NUK 2.

Outsider je 7. marca 2019 v veliki čitalnici Plečnikove knjižnice skupaj z NUK, v okviru festivala Fabula, organiziral pomemben dogodek z naslovom Kje so zidovi NUK 2? Prireditev je bila nadaljevanje pobude o izgradnji nacionalnih objektov, ki že desetletja čakajo na uresničitev in smo jo objavili v aktualni številki revije Outsider.

Velika čitalnica NUK je bila na četrtkov večer nabito polna. Sedežev ni bilo dovolj za vse. V dvorani pa je sedel eden od dveh ljudi v državi, ki ima dejansko moč (in odgovornost) za realizacijo tako pomembnega projekta. To je minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Pikalo.

Miloš Kosec (Outsider), Matija Bevk (Bevk Perović arhitekti), dr. Oto Luthar (ZRC SAZU, direktor), Vasa J. Perović (Bevk Perović arhitekti), Ajda Bračič (Outsider), dr. Igor Papič(Univerza v Ljubljani, rektor), dr. Jernej Pikalo (minister za izobraževanje, šolstvo in šport), Martina Rozman Salobir (ravnateljica NUK)

Program je trajal skoraj dve uri. Otovorili sta ga soorganizatorka pobude in urednica revije Outsider Nina Granda ter gostiteljica Martina Rozman Salobir, ravnateljica NUK-a. Sledila je predstavitev projekta NUK 2, ki je leta 2012 zmagal na mednarodnem arhitekturnem natečaju. Avtorji: Bevk Perović arhitekti. Enajst predstavnikov angažirane javnosti je ministru utemeljilo potrebo po gradnji NUK 2. Sledila je okrogla miza.

NUK 2 ni simbol. Je osnovna infrastruktura, ki bi jo že zdavnaj morali zgraditi.

Nekaj poudarkov večera:
dr. Mladen Dolar:
»Potreba po prostorski širitvi NUK se je pojavila že leta 1976 in od takrat že odgovorni politiki obljubljajo podporo temu pomembnemu nacionalnemu projektu.«
Bevk Perović arhitekti: »Projekte potrebne za gradnjo bi lahko pripravili v enem letu.«
dr. Jernej Pikalo (minister): »Tega sicer nisem imel namena povedati, ampak še v tem letu bomo namenili 1 milijon € za pripravo dokumentacije.«

Si torej lahko v naslednjih letih obetamo gradnjo NUK 2? Morda smo bili 7. 3. 2019 priča zgodovinskemu dogodku. 

Posnetek prireditve si lahko ogledate na povezavi

https://www.facebook.com/STA.Novice/videos/634390950332382/UzpfSTg2MTMzMDM4MDU4NDEzOToyMzQyNTcyMjU5MTI2NjAz/

Foto: Matej Pušnik

Mailchimp brez napisa

Povezani članki