09_Hisa-med-gorami-web
M atelje: Hiša med gorami

Oblikovalski studio M atelje je leta 2016 ustanovil mladi notranji in produktni oblikovalec Matic Treven, ki je avtor več prepoznavnih kosov notranje opreme (Slovenska pručka, sedežna garnitura Sofistication KAUCH) in prejemnik več nagrad. Pred časom se mu je pridružila še arhitektka Petra Hertl, skupaj pa oblikujeta interierje, ki jih povezuje zadržan minimalizem s poudarkom na toplini in kakovostnih detajlih masivnega lesa.

To velja tudi za interier manjše hiše za mlado družino, ki stoji izven naselja v okolici Bovca na polici z izjemnimi pogledi na gore. Predhodna zgradba je bila zaradi poškodb v potresu dotrajana, zato so jo naročniki porušili in zgradili na njenem mestu novo hišo po načrtih, ki so jih v sklopu popotresne pomoči pred leti pripravili študentje in profesorji arhitekture iz Ljubljane. Racionalna izraba tlorisa omogoča odprt in zračen prostor, ki ga osvetljujejo velike zastekljene površine z velikodušnimi razgledi v okoliško pokrajino. Izbira naravnih materialov je zato tu še dodatno utemeljena s kontekstom, toplina lesa pa poudarja izkušnjo zavetja.

Kot pravi Matic Treven, je bila njegova želja »ustvariti prijetno in udobno bivanjsko okolje, ki ne zastira, ampak le spoštljivo uokvirja umetniško delo narave«. Čeprav sta si naročnika sprva želela le zelo nezahtevno, ekonomično opremo, ju je uspel prepričati, da prostor zahteva nekaj več, in ker je po osnovni izobrazbi lesarski tehnik in izkušen v delu z lesom, je velik delež izdelave opreme iz masivnega hrasta opravil kar sam. Ta poleg celotne kuhinje obsega še jedilno mizo, kredenco in večnamenski voziček za drva – slednji je s svojo iskrivo nadgradnjo osnovne funkcionalnosti pritegnil otroke, ki so ga spremenili v zaboj za svoje igrače.

Oblikovalska odločitev v teku gradnje je botrovala tudi izvedbi stene za pečjo v vidnem betonu z močno izraženo teksturo opaža iz smrekovih desk. Ta ustvarja kontrast sredi prostora, ki ga sicer obvladuje nevtralna belina sten in talne keramike ter naravni ton masivnega hrasta pohištva in ladijskega poda. Preprosta, a dosledna izvedba zasnove s poudarkom na lepoti lesa in obrtniškega mojstrstva tako uspešno izpolnjuje željo oblikovalca in ustvarja sozvočje med umirjeno notranjostjo in bogastvom pokrajine.

 

 

 

 

Tloris pritličja

 

Ime projekta: Hiša med gorami
Avtor projekta: Matic Treven
Investitor: zasebni
Vizualna podoba: Petra Hertl
Fotografije: Ana Skobe

Leto izvedbe: 2019
Velikost stanovanja: 43 m²

Gradbena in keramičarska dela: Blaž Žakelj s.p.
Oblazinjeno pohištvo: KAUCH
Kopalniška oprema: Krisma
Obloge: Tapetništvo Luka Debevec s.p.

Pripravil: Luka Jerman

Mailchimp brez napisa

Povezani članki