02
Studio Motley: Hiša iz zemlje in kamna

Hiša po svoji definiciji nudi zavetje pred zunanjimi vplivi. Osnovno vodilo pri oblikovanju te hiše za oddih pa je bilo ravno obratno: kako bivanje čim bolj izpostaviti elementom.

“Naročniki so si želeli hiše, kamor bi se družina umaknila, se družila in bi bila hkrati čim bolj povezana z naravo. Po drugi strani pa so si v njej želeli prirejati večje zabave in družinska srečanja,” kontradiktorne želje naročnikov opisujejo arhitekti. “Zadrego smo rešili z oblikovanjem relativno majhne hiše z veliko pokrito zunanjo površino – veliko verando, ki se ovija okoli glavnega bivalnega prostora. Zaradi želje po večji povezanosti med družinskimi člani smo namesto ločenih spalnic predvideli zgolj en velik prostor v nadstropju, kjer edino zasebnost nudijo drsni paneli.”

Ob glavni stavbi se nahaja še manjša hiša za orodje, spravilo pridelkov in hlev za dve kravi.

“Poskušali smo uporabiti lokalne materiale ter preprosto tradicionalno tehniko gradnje in z njimi doseči udobje, ki smo ga vajeni v sodobnem življenju,” pravijo v biroju Studio Motley. Zidovi, ki so ometani z blatom, so tako izdelani iz zbite zemlje, izkopane na lokaciji. Prav tako je ročno izdelana strešna opečna kritina. Paleto naravnih tonov dopolnjujejo notranji tlaki, masivno leseno stopnišče in medeninaste ograje.

Odprti zbiralnik vode, ki zbira deževnico s celotne površine posestva, je umeščen na najnižji del parcele in ustvarja prijeten zunanji ambient.

Tloris pritličja

Tloris nadstropja

 

Ime projekta: Hiša iz zemlje in kamna
Avtor projekta: Studio Motley
Investitor: zasebni
Lokacija: Bengaluru, Indija
Leto izvedbe: 2021

Fotograf: Neelanjana Chitrabanu
Besedilo: Gašper Fabijan

 

Projek Center za gradnjo z zemljo nastaja v partnerstu s Centrom za kreativnost pri MAO. 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki