oddo-poslovni-prostori-ms-04_AVLA-res
Od-do arhitektura: Poslovni prostori MS

Mladi arhitekturni biro Od-do arhitektura se je na straneh Outsiderja že predstavil z več projekti v glavnem stanovanjskih interierjev, tokrat pa so se spoprijeli z izzivom zasnove poslovnih prostorov za hitro razvijajoče se podjetje kovinske industrijske opreme v Murski Soboti.

Poslovni prostori se nahajajo v objektu iz dveh povezanih volumnov – v prvem se nahaja proizvodni, v drugem pa upravni del. Projektna naloga je zahtevala ureditev prostorov za učinkovito samostojno in ekipno delo ter zadostne kapacitete za dolgoročno širitev podjetja.

Vhod v upravni del je iz severa, arhitekti so zasnovali ob njem tudi vstopni trg in asimetričen nadstrešek z vetrolovom. Obiskovalca pozdravi reprezentativna dvovišinska avla z minimalistično ekspresivnim stopniščem, ki je komunikacijsko središče, iz katerega vodijo dostopi v vse skupne delovne prostore, ki so organizirani v obeh etažah stavbe. Vizualno povezanost avle in skupnih prostorov zagotavljajo steklene predelne stene in premični paneli iz perforirane pločevine, ki so v skupnih pisarnah uporabljeni tudi kot zasloni med posameznimi delovnimi mesti in nosilci elektronskih inštalacij.

Izhodišče zasnove je bila želja, da naj prostori odsevajo naročnikovo dejavnosti. To so avtorji dosegla z izbiro barv in materialov, sorodnim tistim v produktih podjetja. Prostore tako zaznamuje izčiščena industrijska estetika v detajlih pohištva, perforiranih panelih, vidni betonski konstrukciji in enovitem tlaku iz brušenega betona. To poudarja tudi soavtor Matic Škarabot: »Če bi projekt povzel v dveh besedah, bi ga opisal kot izčiščenega in surovega, kar se odraža v oblikovanju prostora, pohištva po meri in izboru dodatkov ter svetil.«

Svetila po celotnem objektu so izdelana iz surovega aluminija: nad delovnimi mesti so pozicionirana kot linijski elementi, v avli pa kot sklenjen svetilni obroč z direktno in indirektno svetlobo.

Pri oblikovanju delovnih mest v beli barvi so stremeli k anonimnosti, tako da do izraza pridejo poudarki, denimo recepcijski pult iz nerjavečega jekla, ki obiskovalca takoj ob vstopu opozori na dejavnost podjetja. Nerjaveče jeklo je na podoben način uporabljeno tudi v podnožju mize v sejni sobi iz treh valjev, ki podpirajo veliko mizno ploskev, oblečeno v hrastov furnir.

 

Tloris pritličja

Tloris nadstropja

 

Ime projekta: Poslovni prostori MS
Avtorji projekta: Od-do arhitektura (Matic Škarabot, Aleš Žmavc)
Lokacija: Murska Sobota, Slovenija
Leto načrtovanja:  2020–2021
Leto izvedbe: 2021
Kvadratura: 720 m²
Projektanti: Od-do arhitektura (Matic Škarabot, Aleš Žmavc)
Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del: Pomgrad d.d., Sloform d.o.o.
Dobavitelji notranje opreme:  Sloform d.o.o.
Dobavitelj keramike: Interrier Showroom
Svetila: Arcadia
Fotograf: Od-do arhitektura

Pripravil: Luka Jerman

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki