Prenovo mansarde večje enodružinske hiše v Godoviču so M atelje zasnovali za mlado družino. Prostori so bili prvotno namenjeni otroškim sobam z manjšim kabinetom in še neizdelani kopalnici, vzrok za načrtovanje prenove pa je bila želja po preureditvi v ločeno stanovanjsko enoto. »Želja naročnikov je bila ustvariti prijeten, domač in svetel prostor,« izhodišče opiše arhitekt M ateljeja Matic Treven.

Z ohranjenim dostopom v sredini tlorisa se razporeditev prostorov simetrično deli v zahodni del, kamor so umeščeni dnevni prostori, in vzhodni del s spalnico in otroško sobo. Obstoječi tloris je omogočal odstranitev sten povsod, kjer je bilo to potrebno, ohranili so lomljeno geometrijo osrednjega prostora z vhodom in lega kopalnice. Tudi slednja je bila sicer prenovljena in sledi oblikovnemu jeziku celotnega interierja. Največji poseg je pomenila združitev sob v enoten dnevni prostor. Ta temelji na izčiščenem konceptu, kjer zemeljski toni, svetlo siva barva in poudarki v obliki lesenih detajlov dajejo prednost umirjeni funkcionalnosti. »Zanimivo intervencijo v prostoru smo izvedli tudi med obema sobama v vzhodnem delu stanovanja. Za dosego boljše izkoriščenosti smo tudi tu odstranili predelno steno in tja umestili vgradne omare, ki zagotavljajo dovolj shranjevalne površine tako v spalnici kot v otroški sobi.«

V katerih elementih prepoznavate potencial pri prenovah mansardnih stanovanj?
“Poleg običajnih prednosti, kot sta svetlost in dobra tlorisna prilagodljivost, velja omeniti še eno ključno prednost mansardnih stanovanj. To je stroškovni in trajnostni vidik, ki bo tudi v prihodnje vedno bolj vplival na arhitekturne rešitve. Cene nepremičnin predvsem v večjih mestih odvračajo priseljevanje mladih iz bolj odročnih manjših mest in vasi. Zaradi tega se kot najugodnejša alternativa ponuja ureditev ločene bivalne enote v domači stanovanjski hiši. Tovrstna, praviloma predimenzionirana arhitektura, ki je bila grajena predvsem v osemdesetih letih in pozneje, namreč ponuja precej velike tlorisne površine. S kakovostno arhitekturno ureditvijo in ločitvijo mansardnega stanovanja od preostalega dela hiše tako dosežemo boljšo izkoriščenost obstoječe arhitekture in boljšo medgeneracijsko povezanost.”

Ime projekta: Prvi dom
Avtor projekta: Matic Treven (M atelje)
Investitor: zasebni
Fotograf: Studio Moste (Klara Zalokar in Klemen Zupančič) in Ana Skobe
Lokacija: Godovič

Leto načrtovanja: 2015
Leto izvedbe: 2015-2017

Površine: 90 m2

Notranja oprema:
– Mizarstvo Logar d.o.o. (notranja oprema)
– Arcadia (svetila)
– Krisma (kopalniške armature in keramika)
– Kauch (sedežna garnitura)

Pripravila: Manca Košir

Delo revije in spletne strani Outsider lahko podprete tudi z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja