Stanovanje-na-Župančičevi_002
Maechtig Vrhunc Arhitekti: Stanovanje na Župančičevi

Stanovanje na Župančičevi v središču Ljubljane so prenovili Maechtig Vrhunc Arhitekti.

V vsakem prostoru, pa naj se zdi še tako dotrajan, neuporaben in nasičen z lastno preteklostjo, lahko pozorno oko prepozna priložnost za novo življenje. Staro in neugledno stanovanje na Župančičevi se je tako prelevilo v krasen sodoben prostor. Stanovanje je sicer namenjeno oddajanju, v njem pa lahko prenočijo do štirje ljudje. Za to so arhitekti poskrbeli s pogradom v spalnici, ki na prvi pogled spominja na razkošno starinsko ležišče z baldahinom. S tem navideznim ograjevanjem od prostora stanovanja tako povzema koncept zasnove notranje opreme: arhitekti so namreč v svoboden, pretočen tloris umestili več programskih sklopov tako, da so jih smiselno povezali v zalive in kubuse.

Med posameznimi prostorskimi skupki ni vrat, nadomeščajo pa jih draperije, ki zagotavljajo določeno mero intime, kadar je ta potrebna, odprtine na različnih višinah pa omogočajo nadzorovane poglede znotraj in izven stanovanja. Draperije so uporabljene tudi namesto zunanjih senčil. Strop in tla sta usklajena in vizualno povezujeta stanovanje v koherentno celoto, hkrati pa od stropa odmaknjeni zaključki sten kopalničnega kubusa omogočajo boljšo osvetlitev z naravno svetlobo. Od skupnega, povezanega prostora stanovanja so oblikovno ločene le sanitarije. Oprema stanovanja je jasno zastavljena, čista in funkcionalna, ter začasnim uporabnikom omogoča udobno bivanje.

Ko primerjamo fotografije projekta pred in po adaptaciji, se znova zavemo pomena arhitekturne vizije, ki je v težavnih prostorih sposobna videti možnost za njihovo preoblikovanje. Delo arhitekta je tudi in predvsem to, da si je sposoben predstavljati nepredstavljivo in hkrati že predvideti način za njegovo uresničitev. Arhitekturno vizijo pa potrebujejo vsi prostori in vsi investitorji.

 

 

Ime projekta: Stanovanje na Župančičevi
Arhitektura: Tomaž Mächtig, Maechtig Vrhunc Arhitekti d.o.o.
Investitor: zasebni
Fotograf: Matevž Paternoster
Lokacija: Ljubljana
Leto načrtovanja: 2016
Leto izvedbe: 2017
Površine: 52m2
Elektro instalacije in strojne napeljave: Klimaterm projekt d.o.o.
Izvajalci: Gradnje Moste d.o.o., Montaža Škerjanec d.o.o., TA-TECH s.p., M&A d.o.o.
Dobavitelji gradbenih materialov: M Sora d.d., Tapro trgovina d.o.o., Na hribu d.o.o.
Dobavitelji notranje opreme, svetil, pohištva, aparatov, ipd: Mizarstvo Hrovat s.p., Ključavničarstvo Paliska s.p., Steklarstvo Vidmar s.p., Intra Lighting d.o.o., Kubus-Interier d.o.o., Studio &b, Barbara Peterca s.p., Oprema Center d.o.o., Lorex d.o.o.

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki