zupanov_MASTAR_LEV3-07
Maja Stamenković: LE <3, bivalna rezidenca in galerija RAVNIKAR

Projekt LE < 3 (Le Ljubezen), izpeljanka iz naslova Levstikova 3, je prostor, kjer se nahajata bivalna rezidenca in galerija Ravnikar Gallery Space. Ljubezen do umetnosti je bilo glavno vodilo naročnice in galeristke Piere Ravnikar, ki se je za ta projekt odločila po koncu zgodbe z galerijo na Prešernovi, z željo po novem, drugačnem formatu prostora. Največji arhitekturni izziv projekta je bil po besedah arhitektke Maje Stamenković – kako ustvariti likovno in arhitekturno celoto. 

Sodelovanje med naročnico in arhitektko je bilo zelo kreativno. Gradnja je sicer potekala brez posebnih zapletov, vendar je izvedba zahtevala kar nekaj kreativne improvizacije v staromeščanski stavbi iz leta 1915. Predvsem sta sledili izhodišču, kako doseči izčiščenost prostora, ki ga potrebuje galerijski prostor.

Prostor združuje javno in zasebno vsebino in poskuša kljub javni vsebini ohraniti zasebnost. Kako zasnovati stanovanje v galeriji ali galerijo v stanovanju? 

Polovica stanovanja je bivalno-rezidenčni prostor, druga polovica pa galerijski prostor z depojem umetniških del, pri čemer se zasebni in javni del prepletata takoj ob vstopu v prostor, ki je lahko obenem sprejemni prostor za obiskovalce ali kuhinja in jedilnica. Ključno vlogo v prostoru ima markanten element – umetniška inštalacija Building Blocks – avtorsko delo arhitektke, ki je obenem  lahko miza, kuhinjski otok, prostor za umetniška dela, pogostitve ali  druženje. Delo Building Blocks simbolizira stene, ki so nekoč stale na tem mestu in so se ob prenovi porušile. 

“Kako ustvariti harmonično ravnotežje med zasebnim in javnim? Kako doseči in spodbuditi kakovostno povezovanje in dopolnjevanje arhitekture in umetnosti?” sta se spraševali arhitektka in naročnica ob zasnovi prostora.

Poseben karakter dajejo prostoru tudi drugi avtorski kosi arhitektke, kot na primer nočni omarici Love Letters inspirirani z deli Maje Babič Košir, postelja, obešalniki in polica iz medenine v kopalnici, betonska miza v pisarni.

Obiskovalcem so razkriti vsi prostori, razen spalnice, ki ni dostopna. Priložnost za razmislek o pomenu ločnice med zasebnim in javnim v življenju posameznika, ki je z virtualnostjo čedalje bolj zabrisano.

Projekt LE < 3 združuje in povezuje posameznike s prostorom, kjer nastajajo zanimive in uspešne zgodbe.

              

 

  

Arhitekti z vključevanjem umetnosti pri arhitekturnih projektih in s tem približevanjem umetnosti naročnikom in širši javnosti lahko pripomorejo k zavedanju, da umetnost ni zgolj dekoracija v prostoru, ampak lahko predstavlja integralni del celote. Grafično delo v omejeni ediciji lahko bistveno oblikuje prostor – namesto Ikea plakata za isto ceno.    

Ureditev najbolj zaznamuje osrednji prostor ob vstopu, z markantnim elementom – instalacijo Building Blocks, ki je prejela nagrado BIGSEE PRODUCT DESIGN AWARD 2021- WINNER .

 

Ime projekta: LE < 3
Avtor projekta:  Maja Stamenković, MA_ST_AR
Investitor: zasebni
Fotograf: Marijo Zupanov
Celostna grafična podoba galerije Ravnikar Gallery Space: Rok Mar
Lokacija: Levstikova ulica 3, Ljubljana

Leto načrtovanja: 2020 
Leto izvedbe: 2021
Projektant: Maja Stamenković, MA_ST_AR
Površine (m2): 88 m2 

Izvajalci: 
Gradbena dela: JOP STROJNE INŠTALACIJE, Jure Orešnik s.p.
Strojne inštalacije: JOP STROJNE INŠTALACIJE, Jure Orešnik s.p.
Tlaki: EPOKSI TLAKI HORVAT, Rok Horvat s.p., LESOTEKS d.o.o.
Lesena okna in vrata: MIK d.o.o.

Notranja oprema:
MA_ST_AR, Rex Kralj, d.o.o., DONAR d.o.o., KUBUS INTERIER d.o.o., MOPLES, Matej Oražem s.p., Maisons du monde, Kamnoseštvo BURGAR, STEKLARSTVO ASTOMI  d.o.o., ES Svetila d.o.o., Hard STUFF Ind. Furniture, PMF d.o.o., SENČILA MEDLE d.o.o.

Umetniška dela na fotografijah:
Simon Kocijančič, Maja Babič Košir, Ivana Bajec
Zapis: Nina Granda

Mailchimp brez napisa

Povezani članki