FOTO-MARIJO-ZUPANOV_JT3_02
Maja Stamenković: JT3 staromeščansko stanovanje

Prenovo staromeščanskega stanovanja s pogledom na Ljubljanico na 44 kvadratih je oblikovala mlada arhitektka Maja Stamenković.

”Staromeščansko stanovanje skozi ohranjene detajle razkriva zgodbo preteklosti. Tako je bila npr. stenska poslikava, ki se je skrivala pod tančico ometa, na določenih delih stanovanja razkrita, in danes predstavlja pomemben detajl v prostoru. Nova intervencija in belina prostora na subtilen način zaokrožita celoto. Osnovno vodilo pri snovanju je bilo ustvariti čim bolj odprt prostor. V ta namen je bil v celoti odstranjen znižan strop in ob vstopu v stanovanje podrta obstoječa stena, ki je ločevala hodnik od preostalega dela stanovanja.” Tako Maja Stamenković na kratko opiše glavna vodila pri prenovi tega šarmantnega stanovanja.

Spoštovanje do starega in ljubezen do novega sta se združili v domiselne rešitve, ki ohranjajo najboljše iz obeh svetov.

Porušena stena ob vhodu je tako bila inspiracija za oblikovanje omarice za čevlje, ki jo je avtorica poimenovala Building Blocks, saj s svojo modularno zasnovo spregovori o osnovnih gradnikih stene. Predstavlja ključen element oblikovanja, ki prostoru daje pomemben pečat. Če je bila funkcija stene, da prostor razmejuje, ga omarica v obliki dolge barvite lamele povezuje.

Zaradi visokih stropov je arhitektka tlorisno površino lahko povečala z umestitvijo galerije, na kateri je postelja, pod njo pa se nahaja veliko prostora za shranjevanje. Umetniška dela v stanovanju, ki predstavljajo integralen del zasnove interierja, so bila izbrana s pomočjo galerije Ravnikar Gallery space.

Ime projekta: JT3 STAROMEŠČANSKO STANOVANJE
Avtor projekta:  Maja Stamenković, MA_ST_AR
Investitor: zasebni
Fotograf: Marijo Zupanov
Lokacija: Ljubljana

Leto načrtovanja: 2017
Leto izvedbe: 2018

Površine: 44 m2

Projektanti:
– Gradbene konstrukcije: CIBOS, Ciril Bogataj s.p.
– Elektro instalacije: Elektroinštalacije Darko Peterlin s.p.
– Strojne instalacije: VIDIGO INSTALACIJE, Goran Malešević s.p., Inštalacije Jurij Levičnik s.p

Izvajalci:

Instalacije:
Elektroinštalacije Darko Peterlin s.p., Vidigo instalacije, Goran Malešević s.p., Inštalacije Jurij Levičnik s.p.

Notranja oprema:
Rex Kralj d.o.o., MA_ST_AR, Moderna d.o.o., Moples, Matej Oražem s.p., Tapro d.o.o., Iso steklarstvo d.o.o., Remih inženiring d.o.o., Jurles, Hafner Rok s.p., KSL – Studio d.o.o., FLAT – Utensilia d.o.o., Robert Bosch d.o.o., PMF d.o.o., Gorenje d.d., DANKÜCHEN

Tlaki:
Art Dizajn d.o.o, Teracerstvo Milovan Mandić s.p.

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki