13- zupanov-MASTAR-MEKSIKA
Maja Stamenković: Novo poglavje, novo obdobje – MEKSIKA 2.0

Arhitektka Maja Stamenković je v znameniti Meksiki Vladimirja Šubica iz leta 1927 zasnovala interier stanovanja, ki se v avtoričinem prepoznavnem slogu zdi kot odmev in poklon obdobju, v katerem je nastala ta ikonična stanovanjska stavba v Ljubljani.

Originalna zasnova stavbe je vključevala likovno umetnost – na vhodnem portalu se srečamo z deli vodilnih ustvarjalcev obdobja, kiparja Lojzeta Dolinarja in slikarja Riharda Jakopiča. »Arhitekt je na ta način odprl dialog med umetnostjo in arhitekturo, kar je bil tudi navdih za prenovo tega stanovanja,« izpostavlja arhitektka. Po njenih besedah je kvaliteta izvorne zasnove v izčiščenosti stavbnega volumna: »Ta omogoča umestitev novega z minimalnimi posegi, obenem pa spodbuja veliko domišljije, ustvarjalnosti in razmišljanja izven okvirjev.«

Gre za enosobno stanovanje z dvostransko orientacijo, v katerem je bila kuhinja predhodno ujeta v prostoru ob vhodu brez naravne svetlobe. Avtorica je s premišljenim posegom prej zaprt tloris odprla in kuhinjo umestila v povezan dnevni ambient največjega prostora v stanovanju.

Ob vhodu se je z odstranitvijo predelne stene odprl večnamenski prostor z domačo pisarno, ki svetlobo dobiva preko dnevne sobe in steklenih vrat kopalnice. V kot ob kopalnici je umeščen tudi pohištveni volumen s pralnim strojem in grelnikom vode, spretno skrit za zaveso zrcal, ki še dodatno osvetlijo in optično povečajo nekoč temno vežo.

Spalnico je avtorica preobrazila z vpeljavo garderobne sobe, ki tvori vmesno cono med bolj »javnim« delom stanovanja in intimo spalnice.

Pametna funkcionalna zasnova je nadgrajena z avtorskimi kosi pohištva Maje Stamenković, ki stanovanju dajejo izrazit, barvit karakter. Delovni kotiček pri vhodu tako denimo zaznamuje njena medeninasta instalacija Network, dnevni prostor pa med drugim miza Marbellous, izdelana iz treh marmorjev, in omarica New Chapter New Era z medeninastimi detajli.

»Te prenove sem se kot vsake do sedaj lotila s spoštovanjem do stavbe. V tem primeru do stavbe priznanega arhitekta, ki je pustil pečat v arhitekturi našega mesta,« pravi avtorica. »Pri procesu kreiranja sem imela v mislih čaroben prostor, poln kreativnosti, kjer detajli odražajo prostor in posameznico, ki ji je prostor namenjen. Moje glavno vodilo pri kreiranju je bilo ustvariti brezčasen prostor, z avtorskimi umetniškimi kosi pohištva in instalacijami – prostor, ki odseva obdobje, v katerem živimo, predvsem pa posameznico, ki biva v njem.«

Tloris projekta iz leta 1927
Tloris pred prenovo
Tloris prenove

 

Ime projekta: MEKSIKA 2.0 – NOVO POGLAVJE/NOVO OBDOBJE
Avtor projekta: Maja Stamenković, MA_ST_AR
Lokacija: Njegoševa cesta, Ljubljana

Leto načrtovanja: 2021
Leto izvedbe: 2022

Površine skupaj: 47,75 m²

Izvajalci:
Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del: JOP strojne inštalacije, Jure Orešnik s.p.
Slikopleskarstvo: Igor Dujmović s.p.

Izvajalci in dobavitelji:
MA_ST_AR, Moples, Matej Oražem s.p., Rex Kralj d.o.o., ISO steklarstvo d.o.o., Butik svetil (BT Trade d.o.o.), Lesoteks d.o.o., Formacor d.o.o., ZATO d.o.o., VM Kunovar, kamnoseški izdelki d.o.o., Marko Ježovita s.p.

Foto: Marijo Zupanov
Pripravil: L. J.

*

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki