02_zupanov-MASTAR-HERZ
Maja Stamenković: PROJEKT: HERZ

Arhitektka Maja Stamenković je nekoč zaprt tloris stanovanja v stavbi iz leta 1957 s prenovo preoblikovala v odprt, povezan prostor, ki ga odlikuje krožna zasnova osrednjega dela.

Začetna arhitekturna ideja je bila, kot pojasnjuje arhitektka, pridobiti difuzen odprt prostor. 
Med tremi optimalnimi tlorisnimi rešitvami znotraj omenjenega koncepta sva imela oba z naročnikom istega favorita.
Zaradi same izvedbe in omejitev pri budgetu sva se na koncu odločila za drugo najljubšo različico, ki se je skozi proces prenove transformirala v najljubšo. K tem občutkom je zagotovo vplivala realizacija instalacije na kuhinjski steni, ki je v prvotnem scenariju ni bilo.

XXX Poetry je moje avtorsko delo, pojasni arhitektka. Izvedba je zahtevala predvsem veliko potrpežljivosti in iznajdljivosti.

Pri izvedbi nas je sodelovalo pet. Instalacija se je izvedla po predhodnem načrtu. Različne oblike posameznih koščkov smo na podlagi načrta ročno prerisovali na ploščice in rezali na mestu. Potek izvedbe smo dokumentirali z videom, ki bo predvidoma predstavljen na letošnjem festivalu OHS., še pove Maja Stamenković. 

Šele ko začutim prostor in posameznika, ki mu je prostor namenjen, lahko pričnem s kreiranjem prostora. Na ta način je vsak prostor unikaten in personaliziran z unikatnimi kosi pohištva* in umetniškimi instalacijami, ustvarjenimi posebej za prostor in njegovega uporabnika.  

Pri svojem delu, ob upoštevanju želje naročnika, izhajam predvsem iz sebe, sledim intuiciji in procesu, ki se odvija znotraj mene. Najbolj pomembna je vzpostavitev medsebojnega zaupanja z naročnikom. Na ta način je naročnik na koncu pozitivno presenečen.

Betonska miza Concretable skupaj s poličnikom in instalacijo iz palic na steni deluje, kot da objema obstoječi steber in obenem povezuje kuhinjo z dnevnim prostorom. Stena v obliki zrcalnih lamel, ki se navidezno transformirajo v zaveso, na abstrakten način simbolizira t.i. harmonika vrata in nekoč lesene obloge na stenah.

Monokromatska zasnova prostora s fluorescentnimi poudarki.

Naročnik skozi arhitektove oči spozna povsem drugo dimenzijo in potencial istega prostora. Rezultat je harmonična celota , ki vpliva na dobro počutje in kakovost bivanja naročnika.

Maja še doda: Pomembno se mi zdi sodelovanje med arhitekturo in umetnostjo. Tako umetnost kot arhitektura nas povezujeta in združujeta. Predstavljata naš skupni jezik. Dialog med arhitekturo in umetnostjo je nekaj čudovitega. Prizadevati si moramo, da bi bilo tega v praksi še več. 

Asociacijo na preteklost in pričakovano rjavo barvo predrami odsev zrcal, ki se nadaljujejo v svetlečo polprosojno zaveso.  Navidezna ločnica, ki deli stanovanje na dva dela, pravzaprav prostor združuje, s tem ko vzpostavlja dialog med njima. Zavesa s svojo delno prosojnostjo vzbuja radovednost.

Dogajanje v zakulisju, kjer se nahajata najbolj intimna prostora stanovanja: spalnica, ki je brez vrat in kopalnica.  Ko odgrnemo zaveso, se zakulisje poveže z odrom v eno celoto. Za vrati ostane skrita le kopalnica.

Celoten prostor je zasnovan kot dom in tudi ustvarjalna platforma ali odprti atelje za naročnika, ki se ukvarja z grafičnim oblikovanjem in oblikovanjem nakita.

           

  

 

 

Ime projekta: HERZ
Avtor projekta:  Maja Stamenković, MA_ST_AR
Investitor: zasebni
Fotograf: Marijo Zupanov
Lokacija: Fabianijeva ulica, Ljubljana
Leto načrtovanja: 2021
Leto izvedbe: 2022
Projektant: Maja Stamenković, MA_ST_AR
Površine (m2): 48 m2
Izvajalci:
Gradbena dela: JOP STROJNE INŠTALACIJE, Jure Orešnik s.p.
Strojne inštalacije: JOP STROJNE INŠTALACIJE, Jure Orešnik s.p.
Tlaki: EPOKSI TLAKI HORVAT, Rok Horvat s.p.
Vrata: VLOM d.o.o.
Notranja oprema:
MA_ST_AR, MOPLES, Matej Oražem s.p., ISO STEKLARSTVO d.o.o., BUTIK SVETIL – BT TRADE d.o.o., SENČILA MEDLE d.o.o.
Razstava in oblikovanje nakita Send Nudes : Rok Mar
Umetniška dela na fotografijah: Maja Babič Košir, Nevena Aleksovski@Ravnikar Gallery Space, Rok Mar

* postelja in nočna omarica Love Letters v spalnici, Building Blocks Sofa Set s sofo, kavno mizico iz medenine in kovinskim modrim okvirjem v dnevnem prostoru, Building Blocks Entry Set s fluo omarico za čevlje in kovinskimi okvirji za obešanje plaščev, poličnik pod umivalnikom in obešalniki v kopalnici, idr.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki