Zupanov-Maja-Stamenkovic-SIMON-SALON-16
Maja Stamenković: Simon Salon

Predpraznično pričesko vam po novem servirajo tudi v salonu Simon Salon na Igriški v Ljubljani. Pod opremo se podpisuje arhitektka Maja Stamenković, ki deluje pod imenom MA_ST_AR.

Notranjost novega salona spominja na prepovečan lightbox: z vseh strani osvetljeno škatlo, ki zagotavlja enakomerno svetlobo pri fotografiranju. Ob vstopu obiskovalec stopi na oder, na katerem je pod žarometi on sam, fantastičnost izkušnje pa še poudarjajo številna ogledala, ki odpirajo imaginarne prostore. Bleščeče bele stene so podlaga, na kateri se vrstijo dramatični črni, zlati in zeleni poudarki. Interier je nastajal v letu 2020, ki je ob svojem začetku obljubljalo nostalgijo po divjih dvajsetih letih prejšnjega stoletja, postreglo pa z vse čim drugim. Salon Simon kljub temu namiguje na razkošje art decoja in obuja ekstravagantno igrivost.

Duhovita izjava so okrogla ogledala, okoli katerih se prepletajo zelene rastline. Njihove vitice, listi in poganjki spominjajo na neukročene kodre, ki obkrožajo človeški obraz. Arhitektka je prej razdrobljen prostor z odpiranjem vmesnih sten spremenila v eno samo pretočno celoto, s predelnim pultom pa tloris vseeno smiselno razdelila na koridor za zaposlene in del za obiskovalce. Prek velike zasteklitve salon komunicira z zunanjostjo in je podaljšek javnega prostora. V tem pogledu se salon želi dotakniti značaja staromodne mestne brivnice, kjer se izmenjujejo mnenja in kjer se pomenkuje o novicah.

Maja Stamenković:
“Prostor se spogleduje z ekstravaganco, v njem se prepletajo eleganca in izčiščenost, klasika in fantazija, dovršenost in kreativnost.  Deluje kot belo platno, ki ga dramijo zlata, črna, siva, bela in zelena barva. Po eni strani je vsak detajl natančno predviden, po drugi pa je še veliko prostora za domišljijo, ki se metaforično in dejansko zrcali v posameznih kosih pohištva.”

Ime projekta: SIMON SALON
Avtor projekta:  Maja Stamenković, MA_ST_AR
Investitor: Simon Volčič s.p.
Fotograf: Marijo Zupanov, portret: Janez Marolt
Celostna grafična podoba: Jan Jenko
Lokacija: Igriška ulica 14, Ljubljana
Leto načrtovanja: 2020
Leto izvedbe: 2020

Projektant: Maja Stamenković, MA_ST_AR

Površine:
Pritličje (m2): 40 m2

Izvajalci:
Gradbena dela: JOP STROJNE INŠTALACIJE, Jure Orešnik s.p.
Elektro inštalacije: ELEKTRO LAVRIČ, Tine Lavrič s.p
Strojne inštalacije: JOP STROJNE INŠTALACIJE, Jure Orešnik s.p.
Tlaki: TERACERSTVO MILOVAN MANDIĆ s.p.
Slikopleskarska dela: SLIKOPLESKARSTVO KLEMEN JANEŽIČ d.o.o.

Notranja oprema:
MA_ST_AR, MOPLES, Matej Oražem s.p., Maletti – TRIMUŽIJAT d.o.o., Strle svetila, Maisons du monde, Kamnoseštvo GRAMA, STEKLARSTVO TULEK, Idriz Tulek s.p.

Pripravila: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki