manica-lavrencic-ilirska-02-foto-goran-katic-web
Manica Lavrenčič: Dom na Ilirski

V večstanovanjski hiši iz tridesetih let prejšnjega stoletja si je arhitektka Manica Lavrenčič z možem uredila dom, kjer se principi sodobnega bivanja prepletajo s plastmi preteklosti.

Stanovanje v stavbi, ki je del vrstne karejske pozidave ob Ilirski cesti v Ljubljani, je bilo močno predeljeno, s temnim ozkim hodnikom in enostransko osvetljenimi sobami. Osrednji izziv prenove je zato bil, kako ulično severno stran stanovanja povezati z atrijem stavbnega kareja na južni strani. Pri doseganju pretočnega, svetlega prostora v skladu s sodobnimi stanovanjskimi standardi so bili ključni preboji v opečnih zidovih. Prvi je vzpostavil željeno vzdolžno povezavo med ulico in vrtom, ki se na dolžini skoraj 12 metrov razteza od velike jedilnice s kuhinjo preko dnevnega prostora do nekdanje zastekljene lože, ki jo je kot svetli bralni kotiček arhitektka priključila notranjemu prostoru. S tremi preboji v vzdolžni steni, ki predstavlja ločnico med »zasebnim« in »javnim« delom stanovanja, pa je vzpostavila krožno povezanost tlorisa.

Posebno pozornost je namenila prepoznavanju kakovosti obstoječega prostora, vključno z avtentičnimi gradivi iz časa nastanka hiše. Interier povezuje restavriran hrastov parket, kateremu se pridružujejo klasični materiali, kot so črno lužen hrast kuhinje in premičnih kosov pohištva, nerjaveče jeklo visečih kuhinjskih omaric, temen teraco in bela keramika s konca petdesetih let.

Svojstven karakter v ambient dnevno-bivalnega dela stanovanja vnaša oluščena turkizna stena v kuhinji, ki sta jo v končni podobi ohranila lastnika. Pridružujeta se ji špaleti prehodov pod nosilnima prekladama na obeh straneh dnevne sobe, oblečeni v ogledala, ki prostor bogatijo z večplastnostjo odsevov in jačajo učinek dnevne svetlobe. Celoto dopolnjujejo prav tako ponovno uporabljeni lestenec nad jedilno mizo in restavrirani kosi jugoslovanskega pohištva.

Avtentični materiali so uporabljeni tudi pri očem skritih posegih: kjer je bilo potrebno, so pozidave izvedli z obstoječo opeko, niveliranje tlakov pa z nasutji prodca med lesenimi stropniki medetažne konstrukcije. Da bi ohranili originalno podobo stropov z zaokroženimi robovi, so vse potrebne nove inštalacije speljali znotraj tlakov.

Tloris pred prenovo
Tloris prenove
Pred prenovo

 

Ime projekta: Dom na Ilirski
Avtorica projekta: Manica Lavrenčič
Lokacija: Ljubljana

Leto prenove: 2022
Velikost: 75 m²

Gradbene konstrukcije: Blaž Kocina

Gradbena dela in inštalacije: Mopson d.o.o., ElPrem – Vojko Premrl s.p.
Okna, vrata: LESKO Žiri d.o.o.
Parket: Medos – Mehmed Salanović s.p.
Notranja oprema: Darko Didovič s.p., Kogast Grosuplje d.d., Artlinija Glass Studio d.o.o.
Zavese: Senios – Klara Vilfan s.p.

Fotografije: Goran Katić
Pripravil: L. J.

*

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki