Manica-Lavrencic-Interier-Vina-Krapez_03_vhod-splet-rez
Manica Lavrenčič: Interier vina Krapež

Arhitektka Manica Lavrenčič je v okolici Vipave zasnovala degustacijski prostor za ekološko družinsko vinarno, ki izbrane okuse kakovostnega vina umesti v ambient prečiščenega in jasnega izraza.

Vinska klet se nahaja v nekdanji trsnici, grajeni po vojni. Večji del stavbe zaseda tehnološko dovršen proizvodni obrat, v mansardo pa so umestili prostor za degustacije in druge poslovno-družabne priložnosti.

Vinar tretje generacije z družino prideluje ekološka vina, ki imajo poudarek na strukturi in mineralnosti. Karakter družinskega podjetja se odraža v oblikovanju interierja: ta izhaja iz zavedanja tradicionalnih vrednot in lokalnih oblikovnih zvrsti, a je usmerjen v prihodnost.

Osnovna poteza ureditve je spuščen strop, ki s svojo strukturo razločuje dva dela interierja: vstopno stopnišče s šankom na eni strani in degustacijski del s pogledi na okoliško pokrajino in izhodom na teraso. Spuščen strop ima funkcijo skrivanja zahtevnih strojnih inštalacij. Diagonalno poševno sleme nad večjim prostorom uvaja geometrijsko interpretacijo tradicionalne opečnate strehe, ravni strop iz temne kovine nad vhodnim delom pa tvori dialog v kontrastu.

Klasični materiali, kot so dimljen masiven hrast, temna kovina in teraco, ustvarjajo eleganten interier z zadržanimi, a dovršenimi detajli. »Novi prostor je refleksija okušanega vina,« povzame arhitektka.


Ime projekta: Interier vina Krapež
Avtor projekta: Manica Lavrenčič
Lokacija: Vrhpolje pri Vipavi

Leto načrtovanja: 2019-21
Leto prenove: 2022–23

Velikost: 65 m²

Gradbene konstrukcije: EEP d.o.o.
Strojne inštalacije: PINSS d.o.o.
Elektro inštalacije: ELPLUS d.o.o.
Kovinski deli: Dominoks d.o.o.
Mizarska dela: Mizarstvo ALLES s.p., Oprema Vinko Kobal s.p.

Foto: Goran Katić
Pripravil: L. J.

Naroči Outsider, razširi svoj pogled

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Mailchimp brez napisa

Povezani članki