SLIKA_08
Podeljene nagrade LILA 2024 za presežke v krajinski arhitekturi

V torek, 25.6., so bili razglašeni nagrajenci letošnje edicije nagrad LILA (Landezine International Landscape Award), ki jih od leta 2016 najbolj zanimivim in progresivnim projektom krajinske arhitekture podeljuje spletna platforma Landezine. Žirija v sestavi Catherine Mosbach, Joost Emmerik, Lilli Lička, Lisa Diedrich in Zaš Brezar (ki je tudi ustanovitelj te platforme) je izmed več kot 1500 prijavljenih projektov izbrala 6 najboljših, še 5 si jih je prislužilo posebno priznanje. Uredniki platforme Landezine pa so podelili nagrado za najboljši biro, najboljšo mlado krajinsko arhitektko ter častno priznanje.

Objavljamo kratko poročilo. Krajinski arhitekturi se bomo celostno posvetili v jesenski številki revije Outsider. Prijavite se na novice in nas spremljajte!

Novičnik: Prijavi se na Outsider novice

Častno priznanje uredništva je letos prejel biro MVVA, ki ga je leta 1982 v New Yorku ustanovil Michael Van Valkenburgh. Njihov nagrajeni opus obsega veliko število raznolikih projektov vseh meril,  od obalnih in protipoplavnih ureditev do parkov, trgov in dvorišč. Zaznamuje jih igriv in samozavesten pristop, ki povezuje avtorski izraz, funkcionalnost in spoštovanje naravnih procesov.

[slika 01: Michael Van Valkenburgh]

Kot najboljši biro je bil nagrajen pariški studio Wagon Landscaping, kjer razvijajo (in pogosto tudi sami izvajajo) projekte v manjšem merilu, z minimalnimi intervencijami obstoječe; ukvarjajo se predvsem s pogoji za rast ter preučevanjem dinamike tal, rastlin in vode. Njihov pristop po zapisu uredništva spodbuja pomembne premisleke o tem, kako bi lahko na drugačen način pristopali h krajinskim ureditvam, njihovemu programu, preoblikovanju in vzdrževanju, ter s tem čim bolj zmanjšali negativne vplive na okolje.

[slika 02: Wagon Landscaping]

Nagrado žirije za najboljši projekt je prejelo 5 projektov iz 5 različnih držav: The Warsaw Uprising Mound Park (Archigrest + topoScape, Poljska), Airlie Park (DFLA, Irska), Shirley Chisholm State Park (MVVA, ZDA), The Passage in The Smithy (BOGL, Danska) in Science Courtyard (Straub Thurmayr, Kanada). Parc de la Feyssine (Ilex, Francija) je prejel nagrado žirije v kategoriji projektov, starejših od 15 let.

[slika 03: The Warsaw Uprising Mound Park]

The Warsaw Uprising Mound Park se nahaja na antropogenem hribu, ki je nastal kot odlagališče ostankov ruševin Varšave. Na vrhu 35 metrov visokega in takrat že zaraščenega hriba so v 90. letih postavili spomenik Varšavski vstaji, kar pa ni spremenilo javnega mnenja o kraju. To je uspelo birojema Archigrest in topoScape, avtorjem nagrajenega projekta, ki so s kreativnimi posegi iz materialov, najdenih na lokaciji, raziskavami vegetacije in ureditvijo dostopov iz degradiranega območja ustvarili zanimiv javen park.

[slika 04: park Airlie]

Od zmage na natečaju do izvedbe parka Airlie v bližini Dublina  je preteklo kar 17 let; v tem času se je zasnova spreminjala glede na spreminjajoč se program, topografijo in okoliško urbano tkivo, kljub temu pa je zadržala svoje kvalitete, kar je tudi eden izmed razlogov za prejem nagrade. Airlie je park, ki združuje športne površine, različne poti in mikroambiente, ter vključuje naravne elemente, ki so bili na lokaciji že prisotni.

[slika 05: Shirley Chisholm State Park]

Shirley Chisholm State Park na južnem robu Brooklyna je nizkoproračunski projekt ureditve nekdanjih odlagališč odpadkov, sicer že pred časom zasutih z zemljo in zazelenjenih, v javen park. Krajinski arhitekti iz biroja MVVA so z minimalnimi intervencijami uredili poti in točke za zadrževanje, s čimer po zapisu žirije »razkrivajo bistvo krajinske arhitekture kot stroke, ki je sposobna spremeniti omejen proračun v uspešne in prijazne krajinske poteze, ki izboljšujejo človeška in nečloveška življenja.«

[slika 06: The Passage in The Smithy]

The Passage in The Smithy je projekt revitalizacije središča manjšega obmorskega kraja Thisted na severu Danske, ki z novo potezo obstoječe prostore poveže v skladen, uporaben in kvaliteten javni prostor, ki ponuja vsestranske prostore za sprostitev, igro in srečanja. Nagrajen je bil zaradi celostnega združevanja ohranjanja kulturne dediščine, ustvarjanja javnega prostora ter vključevanja skupnosti, s čimer lahko služi kot zgled trajnostnega urbanega razvoja.

[slika 07: Science Courtyard]

Prej skrito in neuporabljeno dvorišče na kampusu Univerze v Manitobi je po prenovi postalo nov kraj za druženje in sprostitev. Kot je žirija zapisala v utemeljitvi, Science Courtyard »prispeva k biotski raznovrstnosti ter spodbuja procese rasti in spontanih sprememb. Projekt razkriva in poudarja procesualno naravo krajine ter daje prednost bolj sproščenemu in eksperimentalnemu pristopu k oblikovanju. Je tudi krajinski laboratorij za oblikovalce, saj ga nameravajo spremljati in se iz njega učiti.«

[slika 08: Parc de la Feyssine]

Poleg novonastalih projektov žirija nagrad LILA nagrajuje tudi projekt, starejši od 15 let. Letos je to nagrado prejel Parc de la Feyssine v Lyonu, intervencija v obstoječ gozd v bližini mesta, ki se še 20 let po nastanku izkazuje kot vizionarska, saj je težnja po ohranjanju nedotaknjene narave v središču mesta tudi danes močno prisotna.

[slika 09: Tepoztlan Spa]

S posebnim priznanjem žirije je bilo nagrajenih še 5 projektov: Pico Playground (De Molfetta Strode, Švica), Still Alive – Rocaille Vivante (Wagon landscaping, Francija), Shanghai Super Tube (FISH DESIGN, Kitajska), Tepoztlan Spa (PAAR TALLER, Mehika) in The Croft Garden (Practice Landscape, ZDA).

Nagrado uredništva za najboljšo mlado krajinsko arhitektko pa je prejela Tatiana Nozaki.

Več o nagrajenih projektih si lahko preberete na spletni strani: https://landezine-award.com/.

(Vir slik: https://landezine-award.com/)

Pripravila: Neva Mandić

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Mailchimp brez napisa

Povezani članki