Koprsko stanovanje iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja so v sodoben dom preuredili Marasovic arhitekti.

Ob prvih pogovorih z novim lastnikom in ogledu lokacije se je izkazalo, da je stanovanje v obstoječem stanju popolnoma neprimerno za sodobno mestno življenje. Materiali so bili dotrajani, stavbno pohištvo neustrezno, tlorisna razporeditev pa zastarela. Stanovanje je imelo v preteklosti dve spalnici, posamezni prostori pa so bili med seboj ločeni s stenami in vrati, kar je omejen prostor stanovanja še dodatno utesnjevalo. Arhitekti so se zato odločili za celovito prenovo, sanirali energetske rešitve in preuredili tloris. Ta ima zdaj eno spalnico, celoten bivalni del s kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo pa je urejen v odprtem, svetlem skupnem prostoru.

Kljub temu so arhitekti predvideli možnost za prilagoditev stanovanja, če se bo za to pokazala potreba: dnevna soba se lahko s preprosto montažno steno loči od kuhinje in postane lasten prostor. Oprema je zasnovana elegantno in minimalistično – nevtralne barve in naravne materiale dopolnjujejo črni poudarki in antracitno sive površine. Bivalni del je od preostalega stavnovanja – spalnice in hodnika – ločen z velikimi lesenimi vrati, ki se, ko so zaprta, zlijejo z linijo preostalega pohištva. Središče doma se tako loči od preostalega sveta in postane prijeta oaza sredi mestnega vrveža.

Stanovanje P5 na 60m2 ponuja vse, kar človek potrebuje za udobno življenje – nič več in nič manj kot prijeten dom, kamor se človek z veseljem vrača.

Ime projekta: Stanovanje P5
Lokacija: Koper
Arhitektura: Marasovic arhitekti
Fotografije: Blaž Škorjanc
Leto projekta: 2018
Leto izvedbe: 2019
Površina: 60m2

 

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja