Staro mestno jedro Kopra polnijo zgodovinske stavbe, ki pričajo o dolgoletnem razvoju mesta. Pročelja, še posebno tista, ki so zaznamovana z beneško gotiko in romanskim slogom, s harmoničnim kanonom značilnih okenskih odprtin v mimoidočem vzbudijo radovedno misel o preteklosti. Ta pogosto seže prek meja zidu, vidnega z ulice. Taktilna združitev prisotne zgodovine in ideje sodobnega bivanja je bila naloga, ki so se je ob prenovi stare kamnite hiše lotili v biroju Marasovic arhitekti.

Projekt hiše V obsega širšo prenovo treh apartmajev. Predstavljeni projekt stanovanja V2 je po besedah arhitektov rezultat tesnega sodelovanja arhitekturnega studia in naročnikov. Slednji so bili pred načrtovanjem izrazito »odprti za nove ideje in sposobni razmisleka o neobičajnem življenjskem slogu«.

Stanovanje je urejeno v prvem nadstropju hiše. Arhitekti ob opisu izhodišča razložijo, da je bila hiša »nekoč dom plemiške družine, po drugi svetovni vojni pa razdeljena na manjša stanovanja. Poleg lokacije, fasade in različnih detajlov je ena glavnih značilnosti, ki priča o plemeniti preteklosti stavbe, ‘piano nobile’ z veliko višino 4,3 metra. Pri poskusu povrnitve prvotnega sijaja stavbe smo se soočili z dvema glavnima izzivoma: majhnim številom oken (tri, vsa na isti fasadi) in tlorisnimi potrebami naročnika, ki so obsegale prostorno dnevno sobo, spalnico, pisarno (ki se zlahka spremeni v drugo spalnico), kopalnico, shrambo in utiliti.«

Kljub izzivu omejenih virov naravne svetlobe se po prenovi zdi, da je slednje na pretek. Po belo barvanih zidovih se širi enakomerno in v globino. Stene izvora svoje zgodovinske materialnosti ne skrivajo, temveč jo s svojo izčiščeno barvno enotnostjo nežno izpostavljajo. Ob velika, a številčno omejena okna je umeščen bivalni prostor s kuhinjo in jedilnico. Ob vstopu v stanovanje se pogled takoj usmeri prav proti njej. Črnina stolov in jedilne mize z ozadjem svetle bele ploskve deluje skoraj skulpturalno, toda v izčiščenosti sodobnega oblikovnega jezika s svojo prezenco ne dominira. Črnina, uporabljena skupaj s svetlimi odtenki lesa, je prisotna skozi celotno zasnovo; tako v opremi kot pri okvirjih stavbnega pohištva. S transparentnostjo steklenih površin, ki postavljajo mejo med bivalnim delom in v notranjost umaknjenimi ostalimi prostori, se prehod jasno označi, volumen pa se vseeno poveže v krožni potezi.

»Prostori so sestavljeni v dveh nivojih in so od bivalnega prostora ločeni z drugo fasado. Uporaba stekla in dvoslojnih zaves po potrebi zagotavlja zasebnost ter tudi naravno svetlobo in pogled na glavno ulico.« Dvovišinska linija stekel na drugi fasadi stanovanju doda prepoznavno značilnost, ki domišljeno izkorišča pomanjkljivosti izhodišča. Elementarno dodana okna z močnimi črnimi linijami, višino in potezno odločnostjo poudarijo tudi zgodbo plemiške družine in podedovane prezence prostora, ki kljub delitvi hiše v objektu tako živi naprej.

Ime projekta: Apartment v2
Avtor projekta: marasovic arhitekti (Igor Marasovic, Blaž Škorjanc, Gaja Brulc)
Investitor: zasebni
Fotograf: Blaž Škorjanc
Lokacija: Koper

Leto načrtovanja: 2018
Leto izvedbe: 2020
Površine: 100m2

Pohištvo:

  • Bolia – Interior Lighting – Leaves
  • Exenia – Interior Lighting – M3
  • Flexteam – Sofa – Andy
  • Diotti – Bed – Twist
  • Paffoni – Kitchen and Bathroom Taps – Light Matt Black
  • Catalano – Toilet and Washbasin – Sfera and Premium
  • Ferm Living – Table – Mingle
  • Pedrali – Chair – Nemea
  • Sant‘Agostino – Tile flooring – Highstone Light

Pripravila: Manca Košir

 

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja