Marasovic-TIC-05-Jaka-Ivancic-web
Marasovic arhitekti: TIC Koper

V pritličju beneške Pretorske palače, ki obvladuje glavni mestni trg v Kopru, so Marasovic arhitekti zasnovali novo pisarno turistično-informacijskega centra. Ta zaseda dva prehodna prostora ob glavnem vhodu palače in je neposredno povezana s staro lekarno (danes del muzejske razstave), notranjim atrijem in stopniščem, ki vodi do sejne sobe mestnega sveta.

Naročnik – mestna uprava – je želel informacijsko naravo centra nadgraditi s trgovino z lokalnimi izdelki. Zgodovinska vrednost stavbe je narekovala omejitve glede posegov v obstoječe stanje tal, stropa, sten, ornamentov in drugih historičnih prvin.

Arhitekti so opremo prostora zaradi sorodnega načina uporabe zasnovali po zgledu starih lekarniških omar v sosednjem prostoru. Deli pod pultom so zaprti in omogočajo shranjevanje zalog izdelkov, del nad pultom pa je zasnovan kot vitrina za lokalne izdelke in trgovsko blago. Zaradi raznolikosti razstavnih elementov, zlasti glede oblike in barve, so se odločili za enotno opremo, tako oblikovno kot barvno. Edina izjema so premične klopi z lesenimi površinami, ki se uporabljajo tako za razstavljanje kot za sedenje v primeru degustacij ali drugih predstavitev.

Izziv je bila tudi osvetlitev prvotno temnega prostora. Odstranili so obstoječe zavese, s čimer so omogočili vizualno povezavo z glavnim trgom in zagotovili naravno svetlobo. Umetno osvetlitev zagotavljajo svetila na razvejanih vodilih pod oboki in med omarnimi nišami.

Preprosto kompozicijo dopolnjujejo vaze z avtohtonimi rastlinami, ki skupaj z lokalnimi izdelki podčrtajo mediteranski karakter prostora.

Tloris

 

Ime projekta: TIC Koper
Avtorja: Igor Marasović, Gaja Brulc (Marasovic arhitekti)
Naročnik: Mestna občina Koper
Lokacija: Koper, Slovenija

Leto projekta: 2020
Leto dokončanja: 2021

Izvajalci:
Razsvetljava: Arcadia svetila d.o.o.
Mizar: Miha Pakiz s.p.

Foto: Jaka Ivančič
Pripravil: L. J.

*
Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki