BN-FP364_1120RA_H_20141118123538
Festival Orodja za boljše bivanje 2018: Martin Rauch

Pri svojem delu kombinirate tehnologijo, umetnost in trajnost. To se zdijo najbolj smiselna načela za snovanje arhitekture, pa tudi bivanja nasploh. Zakaj ta načela v arhitekturi niso pogosteje upoštevana?

Vemo, da je gradnja z zemljo ena najstarejših gradbenih tehnik v svetovni zgodovini. Še danes približno tretjina vsega svetovnega prebivalstva biva v hišah iz gline. V predindustrijskem času je dostopnost materiala v neposredni okolici območja gradnje bistveno določala materialnost in arhitekturo zgradb. Danes je to popolnoma drugače. Gradbeni material lahko z ladjami, vlaki ali tovornjaki prepeljemo  v vse regije sveta. Znanje gradnje z zemljo je postopoma zamrlo. Predvsem pa se stare tehnike niso razvijale v koraku s časom. Na tem področju vidim še veliko priložnosti.

Stampflehmwand Salzburger Dommusik_ LEHM TON ERDE _ Martin Rauch

Je gradnja s stisnjeno zemljo danes primerna za vse klimatske pogoje, v vseh delih sveta?

Ja, seveda. Kot pri vsakem gradbenem materialu, moramo najprej izvesti konstrukcijske in fizikalne meritve, nato pa prilagoditi uporabo materiala. V Evropi lahko glino in stisnjeno zemljo uporabljamo povsod, brez posebnih prilagoditev.

Kje se lahko arhitekti in vsi ostali poučimo o uporabi stisnjene zemlje v gradnji in načinih povezovanja tehnologije, umetnosti in trajnosti?

To je pomembno vprašanje. Gradnja z zemljo je popolnoma spregledana v študijskih programih, tako šolskih kot tudi univerzitetnih. Mladi diplomanti in študentje gradbenih fakultet se, vsaj v Avstriji, še ne srečujejo z uporabo zemlje v gradnji. Zato je zame še posebej pomembno podajanje znanja na vse možne načine, po vseh razpoložljivih kanalih.

Kam bo šel po vašem mnenju razvoj arhitekture v prihodnjih dvajsetih letih? Kako se bo razvila tehnologija gradnje?

Predvsem sem prepričan, da bo pomembnejše mesto v arhitekturi zavzemalo trajnostno načrtovanje in skrb za okolje. V tem okviru bo pomembna uporaba lokalnih materialov in virov na sploh. Menim pa tudi, da se bo uporaba prsti v gradnji razširila in razvila. Zaradi dolge pozabe je tu še ogromno neodkritega potenciala.

Martin Rauch bo nastopil v Ljubljani, v soboto, 1. 12. 2018, na outsiderjevem festivalu Orodja za boljše bivanje!

 

 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki