kindergarten_dobrepolje_11_naslovna
Vrtec Ringaraja, Videm - Dobrepolje

Novi, skoraj-nič energijski vrtec v Vidmu-Dobrepolje so zasnovali Breda Bizjak, Lidija Dragišić, Katja Florjanc, Emir Jelkić in Ajda Vogelnik Saje.

Zadnja leta Sloveniji prinašajo nemalo arhitekturno izjemno kakovostnih vrtcev. Med njimi je zagotovo tudi letos zaključeni Vrtec Ringaraja. Omejena vrednost investicije je arhitektom predstavljala poseben izziv, ki pa jim ga je uspelo odlično preseči in oblikovati okolju prijazno stavbo iz sonaravnih materialov in z izjemno nizko porabo energije, kar bo pripomoglo k nizkim stroškom tudi v času prihodnjega obratovanja stavbe.

Pritlični vrtec se odziva na robne pogoje lokacije in se zapira proti cesti na zahodu ter odpira proti zunanjemu otroškemu igrišču na vzhodu. Tlorisna organizacija je jasna in logična: sestavljata jo dve široki lameli, ki se blago zalomita v osrednjem delu. Vsaka izmed lamel ima štiri oddelke, nanizane v grozde po dva in dva. Na drugi strani lamele se pojavljajo posebne vsebine, ki jih z ostalimi prostori povezuje razgiban večnamenski osrednji prostor. Vsi prostori, namenjeni otrokom, omogočajo vizualni in fizični stik z zunanjostjo, medtem ko so prostori za upravo in strokovne delavce povsem ločeni ter omogočajo stik s sosednjo osnovno šolo.

Avtorji projekta:

Pred novim vrtcem je zasnovana večja večnamenska vstopna ploščad. Za vrtcem, na drugi strani objekta, pa je pred vsemi igralnicami vzdolž celotnega objekta zunanja pokrita terasa, ki se nadaljuje v teksturno razgibano otroško igrišče z različnimi vsebinami za posamezne starostne skupine. Zasnova terase omogoča neovirano širitev dejavnosti iz notranjega v zunanji prostor. Obstoječa drevesa ponujajo naravno senco večjemu delu igrišča.

Gre za trajnostni objekt, ki je varčen, prijazen uporabniku in prilagojen lokalnemu okolju. Enostavna, čista zasnova in uporaba naravnih materialov spodbujajo otroško ustvarjalnost. Odprt, udoben in povezan prostor omogoča fleksibilnost uporabe, hkrati zagotavlja občutek topline in stalen stik z naravo.

 

 

Ime projekta: Vrtec Ringaraja
Naročnik: Občina Dobrepolje
Naročilo: 1. nagrada na javnem, anonimnem, projektnem natečaju Zbornice za arhitekturo in prostor RS ter Občine Dobrepolje
Avtorji: Breda Bizjak (BB arhitekti), mag. Lidija Dragišić (Studio 360), Katja Florjanc, Emir Jelkić, Ajda Vogelnik Saje
Leto projekta: 2010
Leto izvedbe: 2018
Avtor fotografij: Miran Kambič

 

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki