Sredi starega vaškega jedra Almensa stoji v domovanje preurejen hlev Piazza Pintiglia, načrtovanje katerega je vodila želja po vključevanju kar največjega števila naravnih materialov. Konstrukcijski elementi iz zbite zemlje se vlečejo skozi vsa tri nadstropja ter se mestoma pojavljajo v skoraj skulpturalni vlogi. Prostor nekdanjega hleva delijo na posamezne manjše prostore, prevzemajo pa tudi vlogo regulatorjev okolja v stavbi. 50 centimetrov debele stene uravnavajo klimo v stavbi tako kar se tiče temperature kot tudi vlage. Lesena peč z ogrevano klopjo iz gline sredi doma ustvarja prijetno družabno središče. Tesno sodelovanje izvajalcev z arhitekti in svetovanje v procesu oblikovanja je omogočilo nemoteno delo in doseganje optimalnega rezultata.

    

Ime projekta: Poslopje Plazza Pintgia; preureditev v stanovanjsko stavbo
Lokacija: Almens, Švica
Leto izgradnje: 2010
Arhitektura: M. Gujan in C. Pally
Izvajalci: erden Lehmbau GmbH
Fotografije: Ralph Feiner, Martin Rauch
Besedilo: spletna stran Lehmtonerde.at
Poslovenila: Ajda Bračič

Martinom Rauchom je bil gost festivala Orodja za boljše bivanje, 1. decembra 2018.

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja