masa-princic-tabor-foto-mare-mutic-03
Maša Prinčič: Stanovanje na Taboru

Arhitektka Maša Prinčič se je po letih življenja in delovanja v Berlinu in Londonu vrnila v Ljubljano in si na Taboru prenovila meščansko stanovanje v stavbi iz leta 1910.

V dvosobnem stanovanju, ki je bilo originalno še brez kopalnice (to je tedanji najemnik uredil šele po letu 1961; t.i. mestna kopel je bila na Mali ulici), je predhodno živela štiričlanska družina. Arhitektka se je, kot je značilno za tovrstne prenove, znašla pred izzivom odpiranja in povezovanja več manjših prostorov. Večji posegi v konstrukcijo niso bili mogoči, a je bistveno izboljšavo tlorisa dosegla s premikom kopalnice na konec hodnika.

Tesni prostor predhodne kopalnico je z domišljeno adaptacijo obrnila na glavo, ga odprla na tri strani ter spremenila v utility z garderobo in policami za čevlje in dve kuhinjski vgradni omari. Za dodatne shranjevalne površine je izrabila še niše, ki so jih v debele zidove izdolbli predhodni stanovalci.

Z minimalnimi posegi je poskrbela za boljšo povezanost stanovanja: premik vrat kuhinje proti notranjosti stanovanja je denimo omogočil vizualno povezavo obeh strani bloka ter pogled s kavča v dnevni sobi vse preko kuhinjskega balkona.

Arhitektka je pozornost namenila obnovi originalnega stavbnega pohištva, menjave pa so bili potrebni tlaki. Linolej in laminat je nadomestil nov masivni ladijski pod iz hrastovega lesa.

Velik del eklektične vintage in retro masivne opreme je prinesla s seboj iz Londona in Berlina – izstopa denimo nekdanja pivniška miza v jedilnici –, živahen in svetel ambient pa je oživila tudi s sodobnejšimi kosi, kot je svetilka Flos 265 oblikovalca Paola Rizzatta.

 

Ime projekta: Prenova meščanskega stanovanja na Taboru
Avtor projekta: Maša Prinčič
Investitor: zasebni
Lokacija: Ljubljana

Leto izvedbe: 2019
Površine: 59 m²

Izvajalci
Gradbena dela: Franjo Novak s.p.
Mizarska dela: Marko Bračič s.p.

Pripravil: Luka Jerman
Fotograf: Mare Mutič

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so povsem drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

2 Responses

Mailchimp brez napisa

Povezani članki