Matic-Pantar-cebelnjak-foto-anaskobe-01-1200
Matic Pantar: Čebelnjak

Ob vili v Šiški se razstira vrt, prijeten svet zase sredi mesta. Sredi zelenja, ki ga med drugim krasi kar 36 vrst hortenzij, stoji star lesen čebelnjak z ogrodjem, ki so ga pred leti na drugem mestu zgradili iz ponovno uporabljenih tramov nekdanjega mostu čez Savo v Tacnu pod Šmarno goro.

Lastniki vile z vrtom so si na mestu odsluženega čebelnjaka zaželeli postaviti novo vrtno uto z nadkrito letno kuhinjo. Po pregledu situacije pa je mladi arhitekt Matic Pantar (ki deluje pod prikladnim imenom vrtna) ugotovil, da bi stara stavba, ki je že dolgo služila predvsem kot skladiščni prostor, z nekaj posegi lahko povsem zadovoljivo zadostila prvi zahtevi. O nesmotrnosti rušitve objekta z zanimivo zgodovino in bogato patino je prepričal tudi naročnike.

Pokrit prostor letne kuhinje ob vrtu je zagotovil z novo nadstrešnico, ki jo je postavil ob čebelnjak. Streha je vzdignjena nad kap prenovljene stavbe in se obenem nagiba proti njej ter na ta način vzpostavlja distanco do starega in se odpira svetlobi in pogledom na vrt. Obe strehi povezuje nov kovinski žleb na stari zgradbi, ki je prav tako preoblečena v pločevinasto kritino – kovina v odtenku temne barve obstoječe stavbe je povezujoči materialni element preprostega, a premišljenega arhitekturnega posega.

Arhitekt se je odločil, da čebelnjak prilagodi novi funkciji z reinterpretacijo tipologije in ohrani osnovno logiko zunanje stranice, v katero so kot predalniki vstavljeni panji. Namesto panjev je oblikoval tri predelke, skrite za vezano ploščo v temni barvi obstoječe zgradbe, in vanje umestil elemente letne kuhinje: v prvem je kuhinjski pult, v drugem kredenca, v tretjem pa zofa.

V notranjosti je vezana plošča zgolj oljena in sije v naravni, skorajda medeni barvi lesa. Kontrast med anonimno pojavnostjo vrtne lope, ko so stranice zaprte, in atmosfero družabnega prostora na vrtu, ko se kuhinja odpre, je tako še poudarjen.

Obstoječe stanje

Aksonometrična shema prenove

Aksonometrična shema nadstrešnice

Ime projekta: Čebelnjak – vrtna lopa z letno kuhinjo
Avtorji: Matic Pantar (vrtna)
Lokacija: Šiška, Ljubljana
Začetek projekta: julij 2019
Konec izvedbe: maj 2022

Pripravil: Luka Jerman
Fotografije: Ana Skobe

Mailchimp brez napisa

Povezani članki