02
Med Ljubljano in Barcelono

Sva Ana in Damià. Najini življenji se že 9 let prepletata med Ljubljano in Barcelono. Po končanem študiju arhitekture v Ljubljani sem želela zamenjati deževno domače okolje za bolj sončno. Dve leti sem preživela v magični Barceloni, zaključila magisterij in delala v arhitekturnem biroju. Ko izkusiš življenje v tujini, se naučiš razmišljati izven ustaljenih meja, drugačnost postane del tebe. Ničesar več se ne ustrašiš in noben projekt ne predstavlja ovire.

Tako sva leta 2008 ustanovila hostel v Ljubljani. Treba je bilo odpreti podjetje, najti prostore za najem, izrisati načrte za prenovo, analizirati trg in konkurenco, prebrati in razumeti cel Zakon o gostinstvu, vzpostaviti trženje in graditi na prepoznavnosti. Nazadnje pa tudi fizično delati na gradbišču in recepciji. Brez predhodnega znanja in izkušenj je bil to velik izziv. Kljub temu, da je bil posel kar uspešen, sva ga po treh letih izčrpljujočega dela prodala in življenje nadaljevala v Barceloni.

05

04

Iz te izkušnje sva se naučila, da za naslednji izziv potrebujeva zunanjega sodelavca, ki bo prevzel del vodenja in odgovornosti. To je bila edina rešitev, da bi šla še kdaj skupaj na morje in da bi jaz ostala v arhitekturnih vodah.

Damià in Lucia sta svoje znanje iz študija okoljskih ved in ravnanja z okoljem uporabila za nov poslovni model in ustanovila Jam Hostel Barcelona, ki promovira uporabo obnovljivih virov energije in materialov, varčevanje z energijo, socialno podjetništvo, ekološke, lokalne in »pravične« proizvode ter recikliranje.

06

Kmalu smo našli zanimiv prostor, ki se nahaja v novi trendovski četrti Barcelone, imenovani Gracia. Objekt je bil prvotno skladišče usnja. Oblikovni koncept prenove se nanaša na prvotno industrijsko vsebino prostora. Na površini 480m2, ki je razdeljena na dva nivoja, je 47 ležišč. Vse sobe so orientirane na odprto teraso in od skupnih prostorov ločene z dekorativno jekleno in betonsko steno. Jeklo in beton ustvarjata industrijski videz. Ponovna uporaba materialov in opreme je bila izhodišče oblikovanja. Recepcijski pult je narejen iz recikliranih palet, ograja stopnišča iz železnih armaturnih palic, mize so iz rabljenih desk za opaženje betona. Večji del opreme je kupljen v trgovinah z rabljenim pohištvom.

Izkušnja iz Ljubljane je bistveno pripomogla, da je bil projekt v Barceloni izpeljan v celoti, tako v poslovnem kot v arhitekturnem smislu. Kljub temu, da je bilo veliko birokratskega dela (celo več kot v Ljubljani), pa mesto preko programa Barcelona Aktiva nudi pomoč pri odpiranju in vodenju podjetja. Obstajajo tudi tehnični inženirji, ki vodijo cel postopek legalizacije in inšpekcijskih pregledov. Žal pa se učinkovitost dela konča pri sami izvedbi, saj je katalonski delovni čas, na katerega se še vedno navajam, podaljšal prenovo hostla.

Ampak stvar deluje. Hostel je polno zaseden, stranke so zadovoljne in midva greva lahko na morje.

01 03

Besedilo, Fotografije: Mag. Ana Cankar
Arhitektura: Mag. Ana Cankar
Barcelona – Gracia district, 2014

 

09

Ana Cankar, multitasking arhitekt

Zanima me: drugačen pristop
Arhitektura je: splet srečnih okoliščin
Moj najljubši prostor je: prostor pod soncem

www.anacankar.com, www.jamhostelbarcelona.com

 

Prispevek je bil objavljen v prvi številki revije Outsider (maj 2015). Naroči se.

 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki