www kamp_lvv_01 copy
Mednarodni festival LUTKE

Mednarodni festival LUTKE slovenski kulturni prostor vsaki dve leti obogati z izvirno, kakovostno in raznoliko mednarodno produkcijo lutkovnega gledališča, gledališča objekta in vizualnega gledališča. Vodilo izbora so vsebinsko in uprizoritveno izzivalne ter navdihujoče, predvsem pa visoko kakovostne lutkovne predstave mednarodnih razsežnosti, ki na vpogled ponujajo prebojne novosti sodobne lutkovne umetnosti. Raznovrstnost njihovih uprizoritvenih izrazov pogosto seže drzno daleč onkraj našega dojemanja tega žanra, se tako dotakne mejnih oblik lutkarstva ter s tem potrjuje njegove neskončne in neslutene izrazne razsežnosti.

Banner_ML_900x355 copy

V petih dneh, od 9. do 13. Septembra, se bo na različnih prizoriščih Lutkovnega gledališča Ljubljana, v Stari mestni elektrarni, na Ljubljanskem gradu, v Galeriji Kresija in Kinodvoru zvrstilo več kot 25 predstav iz 14 držav (ZDA, Avstralija, Francija, Nizozemska, Belgija, Izrael, Norveška, Danska, Češka, Italija, Španija, Estonija in Slovenija).

Bienalni festival sodobne lutkovne umetnosti LUTKE 2016 so refleksija in drzen utrinek sodobnega časa; so satirični, absurdni, poetični, impresivni komentar na aktualna ekološka, družbena in politična vprašanja, so prerez monogoterih lutkovnih videnj in iskanj, kjer materija z magijo animacije dobiva neslutene priložnosti.

www whs_lahto_5

Kalle Nio

V Stari mestni elektrarni se bo s predstavo Odhod predstavil finski vizualni umetnik in čarovnik Kalle Nio, eden od znanilcev najsodobnejših smernic v razvoju vizualne gledališke umetnosti. V predstavi je upodobljen odtujeni par, ki tava v svetu sanj in iluzij.

 

Cendres

Polna ognja, norosti, nemira in ljubezni je pretresljiva predstava Pepel, trenutno ene najbolj perspektivnih mladih norveških lutkovnih ustvarjalk Yngvild Aspeli in francoske skupine Plexus Polaire.

 

2013-03-13-image

kamp3

Nizozemska skupina Hotel Modern se pogostokrat loteva refleksije pomembnih družbenozgodovinskih tem. Predstava Taborišče z ogromno maketo koncentracijskega taborišča Auschwitz in lutkami jetnikov in njihovih rabljev stremi k rekonstrukciji zgodovinske realnosti. Gledalci smo hote ali nehote priča temu, pred čimer bi vsi najraje zamižali – zgodbi o deportacijah, razosebljanju, poniževanju, mučenju in ubijanju. Priča smo največjemu množičnemu poboju sodobnega sveta.

Ustvarjalcem je uspelo ustvariti predstavo, tako intenzivno in pretresljivo, da ob koncu ne vemo, ali bi sploh ploskali ali le nemo, čim bolj neopazno in tiho odšli s prizorišča.

border-control-aliens_credit-Paul-Zaloom

Aktualna politična satira je žanr, v kateri kraljuje ameriški lutkar, satirik, filmar in igralec Paul Zaloom, nekdanji član slovite avantgardne skupine Bread and Puppet Theatre. Kot zaključna uprizoritev bo zaživela v hiperaktivnem, vizualno bogatem spektaklu z naslovom Dogodivščine belega moža. Zaloom z igračami, avtomobilčki, punčkami, porcelanastimi figuricami in neuporabnimi predmeti na odru prikaže ponarejeno zgodovino belega človeka. Gre za komedijo o tem, kako je beli človek odšel na zemljo, da bi jo civiliziral.

 

doron

Tudi Plastični junaki Ariela Dorona, enega najbolj priljubljenih izraelskih lutkarjev, so satirični komentar na aktualna družbena in politična vprašanja. Nasilje, seks, sovraštvo, poželenje in strah bodo pred nami zaživeli z uporabo »naivnih« otroških plastičnih figuric, ki predstavljajo vojake, orožje in vojno.

 

MABICHEETMONLAPIN_72DPI

Inventivno uporabni so lahko tudi (kičasti) predmeti, ki so nam dobro poznani z domačih polic. Nežno, zabavno, trpko bodo risali romantični odnos zaljubljenega para v miniaturnem vodvilu Moja srnica in moj zajči francoske skupine AÏE AÏE AÏE.

 

okolje-2

Na festivalu bo z lutkovno miniaturko Milje nastopil tudi francoski lutkovni ustvarjalec mlajše generacije Renaud Herbin (TJP Centre Dramatique National D’Alsace), ki celostno raziskuje polje lutkovne umetnosti v odnosu do umetnosti telesa in giba.

 

Lemuel-Pitkini-demonteerimine_NUKU-teater-2015_foto-Jaana-Syld-5

NUKU

Šest izvajalcev spretno preigrava 25 različnih likov zgodbe Mega milijon: uničenje Lemuela Piktina režiserja mlajše generacija Mirka Raajasa in estonskega lutkovnega gledališča NUKU.

 

_MG_6675_1_4

Akterja danske skupine Sofie Krog nas bosta z izvrstno animacijo ob strašljivih zvočnih efektih popeljala skozi skrivnostne zgodbe temačnih soban Hiše, srhljivo smešnega lutkovnega komičnega trilerja za mlade in odrasle.

 

suitcase-web

Le za enega gledalca, ki kuka v miniaturni svet v notranjosti kovčka, je predstava En kovček na osebo finskih ustvarjalcev Nordic Puppet Ambassadors.

 

mesam-zrak-2

Sanjska impresija je poetična avtorska iluzionistična predstava Mešam zrak francoske ustvarjalke Magali Rousseau (Compagnie L’Insolite Mécanique), kjer s pomočjo pare, pedal in različnih ročic oživijo nenavadni predmeti in jekleni stvori.

 

creatures

Dogodivščine Alvina Sputnika: raziskovalca morskih globin je ganljiva solo mikroepska lutkovna predstava avstralskega ustvarjalca Tima Wattsa (The Last Great Hunt), ki s pomočjo tehnologije in multimedije izriše ganljivo zgodbo o neskončni ljubezni, izgubi, upanju in koncu sveta. Predstava, ki bo navdušila otroke in tudi odrasle.

Lutkovno gledališče Ljubljana bo v Tunelu uprizorilo večmedijsko site-specific postavitev gibljivih podob, objektov, glasbe, svetlobe in performansa V zavetrju časa slovenskih vizualnih umetnic Mete Grgurevič in Urše Vidic.

Projekt Azil nizozemske skupine Babok je zasnovan kot intervencija v javni prostor in bo naključne mimoidoče Krekovega trga povabil v svojevrsten absurd vizualnega in interaktivnega gledališče, kjer bodo zaprašeni in pozabljeni kuhinjski pripomočki dobili drugo vsebino oz. drugo življenje.

Mimoidoči bodo lahko našli tudi idealen trenutek in prostor za koncentracijo in intimnost znotraj Praznih glav Electric Circusa iz Nizozemske.

Glavnina predstav festivala je sicer namenjena odraslemu občinstvu, nekaj lutkovnih utrinkov pa je namenjenih tudi otrokom. Poleg češkega Naivní divadlo Liberec (Češka leži ob morju), belgijskega Tuning People & Kinderenvandevilla (Leeghoofd) in Tof Théâtre (V delavnici) bodo otroški program krojile predstave Lutkovnega gledališča Ljubljana (Misija X, Medved in mali ter Lučka, grah in pero) in Lutkovnega gledališča Maribor (Mali modri in mali rumeni).

V okviru festivala bo organizirana tudi dvodnevna mojstrska delavnica robotike z naslovom Človek, stroj, poezija izraelskega umetnika Amita Drorija. Drori ustvarja edinstvene stroje, zasnovane tako, da imajo tudi čustvene in poetične funkcije. Delavnica je namenjena temeljitemu uvajanju začetnikov v svet izvirnih tehnologij oz. njihove filozofije, tehnologije in prakse. Udeleženci se bodo seznanjali z uporabo mikroprocesorjev Arduino, razumevanju načel in ključnih struktur elektronskih in robotskih sistemov.

Znotraj festivalskega programa bodo potekale tudi različne aktivnosti v sklopu evropskega projekta Iz zaodrja: pionirji evropskega lutkarstva/All Strings Attached: The Pioneers of European Puppetry Behind the Scenes: lutkovne predstave, povezane z lutkovno preteklostjo (Duh lutkovne preteklosti španske skupine Etcétera, Doktor Faust Lutkovnega gledališča Ljubljana in Od 3 do 93, veličastna stvaritev Teatra dei Piccoli iz Italije, strokovne in otroške delavnice, različne predstavitve in predavanja ter vodeni ogledi Lutkovnega muzeja. 10. septembra bo v Galeriji Kresija tudi odprtje razstave Pionirji evropskega lutkarstva. Po zaključku bo celoten sklop muzejskih dogodkov odpotoval tudi na Hrvaško (Osijek), v Španijo (Granada) in Italijo (Čedad).

Festivalsko dogajanje bo na otvoritveni dan popestril slovenski pianist Bowrain (Tine Grgurevič, ki je med drugim tudi avtor glasbe prostorske instalacije V zavetrju časa) s  koncertom minimalistične jazzovske elektornike, na katerem se mu bo kot gost na električni harfi pridružil portugalski glasbenik Eduardo Raon.

 

O festivalu bomo poročali tudi na spletni strani staging.outsider.si.

 

 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki