MESURA---Casa-Ter---39_naslovna
MESURA: Casa Ter

Na severozahodu Pirenejskega polotoka leži območje po imenu Baix Empordà. Kraj, kjer se srečajo trije elementi krajine: morje, gore in polja. Arhitekti španskega biroja Mesura so skozi proces raziskovanja kulturnega in naravnega okolja prav tam zasnovali projekt Casa Ter, ki izhaja iz osebnega vtisa o kraju v tesnem stiku z vsemi elementi, s katerimi je obkrožen.

Pot, prek katere uporabnik dostopa k hiši, pelje do zaprtega dvorišča, ki ga ustvarjata dva volumna v obliki črke L. Prvega določa značaj odprtosti, drugega pa polni zasebni program spalnih prostorov in kopalnic. Oba skupaj s svojo lego v prostoru tvorita tri praznine. Vsaka od njih se v nežnem dialogu z naravo razteza proti eni od okoliških pokrajin.Stičišče obeh volumnov je tradicionalna mediteranska terasa. Velika steklena drsna vrata puščajo možnost izbire med odprtim in zaprtim prostorom, prostor pa deluje kot zbirališče, ki se povezuje s kuhinjo v drugem volumnu. Takšen dialog med hišo in podnebjem je prisoten skozi celotno arhitekturo; uporabnik se lahko odloča, ali bo naravo ohranjal na daljavi ali pa jo morda želi povabiti tudi v notranjost.Močan kontekst narave, ki je vodil koncept zasnove hiše Casa Ter, se odraža tudi v izbrani materialnosti. V skladu z lokalno gradbeno tradicijo in vizijo »km 0« (»kilometre zero«, filozofija znotraj arhitekturne stroke, ki izvedbo arhitekturnega projekta pogojuje s spodbujanjem ekonomije lokalnega okolja in zmanjševanjem vpliva gradnje na naravo) so stene grajene iz mešanice gline, kamnov iz bližnje reke Ter, betona in keramike. Slednja je del dolge kulturne tradicije in njena proizvodnja je ena glavnih gospodarskih dejavnosti v sosednjem kraju La Bisbal.

 

»Casa Ter izvira iz iskrenega posluha za kulturno in naravno krajino, v kateri prebiva. Domovanje ustvarja oseben odnos do kraja in deluje v tesnem stiku z vsem, s čimer je obkroženo,« bistvo projekta jasno opišejo avtorji.

 

 

Ime projekta: Casa Ter
Avtor projekta: MESURA
Investitor: zasebni
Fotografija: Salva Lopez
Video: Ricard Lopez

Lokacija: Baix Empordà, Španija

Leto izvedbe: 2019

Površina: 250 m²

Notranja oprema: Nanimarquina, Valeria Vasi, Santa&Cole

Pripravila: Manca Košir

Podprite Outsider z naročilom!

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki