_DSC4990_Meta_Kutin_Neboticnik_foto_J_Marolt
MKutin arhitektura: Prenova je dolg dialog z naročnikom
Dušana Findeisen, naročnica projekta prenove garsonjere v ljubljanskem Nebotičniku, izvedenka na področju vprašanj starejših in staranja, pravi, da se na starost velja pripravljati zgodaj ali najpozneje na pragu starosti ali visoke starosti. Takšno je tudi spoznanje arhitektke Mete Kutin, ki se z vprašanji staranja ukvarja pri svojem projektantskem delu za različne naročnike, kot doktorska študentka na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani in pri svojem pedagoškem delu na Slovenski univerzi za tretje življenjsko obdobje. Daljši intervju z naročnico in arhitektko lahko berete v novi številki revije Outsider. Odlomek pa navajamo v nadaljevanju prispevka.


Meta Kutin:
Predvsem smo poskušali popraviti prostorska razmerja in razmejiti programske funkcije sicer le 26 m2 velikega stanovanja. Volumen kopalniškega bloka je vsiljivo stal ali bolje plaval sredi prostora. Oblekli smo ga v vgradne omare, s čimer smo vzpostavili primerno hierarhijo med vhodom s servisom, glavnim bivalnim prostorom in kuhinjo. Obstoječe dolge knjižne police, ki so »morale ostati«, smo opremili z nizkimi predali in jih uravnotežili s še enim nizom hrastovih polic pod oknoma. S tem je stanovanje dobilo širino. Dolge linije prostore praviloma odpirajo, pričarajo občutek prostornosti. Police pod okni so postale prostor za odlaganje, zajtrkovanje ob razgledu na ulično dogajanje, občasno tudi likanje.
V majhnem prostoru je pomembno funkcije spraviti v skupine. Vse naj služi več funkcijam. Stanovanje gleda na severovzhod ter Argentinski park, mestne strehe in Alpe. Ponuja (nezazidljive) poglede in obzorja. Stanovanje starejših naj omogoča pogled na naravo in grajeni prostor, omogoča naj opazovanje življenja, če ali ko se človek umika iz središča življenja. Pomembno je, da sem upoštevala naročničin slog življenja, njena (in svoja) estetska sodila in njene kulturne in bivanjske izkušnje. Prenova je dolg dialog z naročnikom, ves čas prenove, tudi po zaključku.

Dušana Findeisen: Pomembno mi je, da je postelja »pri roki« za branje, delo, kratek počitek. Jedilne mize skoraj ne potrebujem. Kuham malo. Največ časa študiram, zato sta mi pomembna naslonjač ob oknu in pisalna miza z najsodobnejšo tehnologijo.

Meta Kutin: Življenjski slog in hkrati tudi bivanjske izkušnje naročnika mora arhitekt poznati, spoznavati jih mora v prostem pogovoru in jih prevesti v prilagojeno hierarhijo programskih funkcij, kar sem tudi storila.

Prenova stanovanja v Nebotičniku
Arhitektura: Meta Kutin, MKutin arhitektura
Lokacija: Ljubljana
Izvedba: 2021
Foto: Janez Marolt
Pogovarjala se je: Nina Granda

Mailchimp brez napisa

Povezani članki