MKutin_Stanovanje-za-srecna-leta_foto-Janez-Marolt-(5)
Meta Kutin: Prenova za srečna leta

Ne da bi se zdelo prenasičeno z njimi, prenovljeno stanovanje za zrel par na ogled postavlja njune najljubše predmete in spomine. Z leti življenja se okoli človeka kopičijo stvari, a prav tako se kopiči modrost in samopoznavanje. Vedoč, kaj zares šteje in kaj jima je všeč, sta zato naročnika že sama prevrednotila svoje imetje ter se odločila za prenovo stanovanja, ki naj bi izražalo njuno osebnost, ne da bi delovalo pretežko ali zasičeno s preteklostjo. Arhitektka Meta Kutin je skozi temeljito in poglobljeno sodelovanje z naročnikoma tako uspela izluščiti tiste stvari, ki so za njun dom ključne.

Skupaj so ustvarili zares prijeten in svetel dom. V stavbi z netipičnim polkrožnim tlorisom na Prulah je tako zaživelo v les odeto stanovanje s sodobnim karakterjem a brezčasnimi klasičnimi poudarki. Arhitektka je iz stanovanja odstranila predelne stene, ki so med kuhinjo in dnevno sobo ustvarjale temačno predsobo, ter tako optično povezala dva največja bivalna prostora v stanovanju v pretočno celoto. Prostor v celoto zaokroža enotna oblikovalska shema, ki z elementi parketa, lesa, sveže beline in diskretnega zelenja povezuje raznolike elemente.

Pravijo, da se dom sodi tudi po tem, kakšne knjige so zložene na policah: stanovanje na Prulah govori o razgledanih in vedno vedoželjnih lastnikih, ki jima znanje predstavlja pomemben del življenja. Raznoliki kosi, ki so na ogled v stanovanju, pa prav tako pripovedujejo vsak svojo zanimivo zgodbo, najsi bo to stara ura z nihalom, impresionistična slika ali pa antična amfora. Na bogate izkušnje in pretekla domovanja naročnika spominja vsak detajl, med drugim tudi nočna omarica, narejena iz rozete na zatrepu njegove rojstne hiše.

Meta Kutin:

Kako prenoviti stanovanje, da bo izčiščeno in sodobno, a polno spominov na skupno preteklost stanovalcev? Stanovanje v zanimivi polkrožni večstanovanjski hiši smo temeljito prenovili tako, da prinaša veselje paru v zrelih letih. Interier je resen in umirjen, kot njegova lastnika.
Kot se danes izrazi lastnica, je stanovanje pospravljeno z enim “potegom krpe”, kljub temu, da smo v njem pustili dovolj polic in prostora za bogato knjižno zbirko, številne spominke s potovanj, pa tudi za sobne rastline.

 

 

Ime projekta: Prenova za srečna leta
Lokacija: Ljubljana
Leto: 2017
Velikost: 85m2 bruto
Naročnik: Zasebni
Avtorica: Meta Kutin
Izvajalec: OSM, mizarska dela

Fotografije: Janez Marolt in arhiv avtorice
Napisala: Ajda Bračič

 

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki