eumiesawards2024_winners-01
Znani prejemniki nagrade Mies van der Rohe

V torek, 14. maja, so v Barceloni podelili evropske arhitekturne nagrade Mies van der Rohe. Izmed 362 nominiranih projektov iz 38 držav je žirija v sestavi Frédéric Druot (predsednik), Martin Braathen, Pippo Ciorra, Tinatin Gurgenidze, Adriana Krnáčová, Sala Makumbundu in Hrvoje Njirić po dveh ciklih izborov in obisku 7 finalistov z arhitekti, naročniki in uporabniki izbrala dva zmagovalca. To sta Študijski paviljon na Tehniški univerzi v Braunschweigu avtorjev Gustava Düsinga in Maxa Hackeja (najmlajših prejemnikov te nagrade do zdaj) ter knjižnica Gabriel García Márquez v Barceloni biroja SUMA Arquitectura, ki je slavila v kategoriji Emerging Architects.

Oba projekta povezuje sodoben pristop k snovanju stavb z izobraževalnim programom, ki funkcije univerzitetnih oziroma knjižničnih prostorov prepleta s prostori za druženje in skupnost, s čimer si prizadeva za širitev razumevanja, kaj naj bi študijski prostor oziroma knjižnica v 21. stoletju sploh bila. Oba projekta se, na simbolni in oblikovni ravni, odpirata navzven, v javnost, v okolico – paviljon to stori precej neposredno, z velikimi steklenimi in zunanjimi površinami ter kar osmimi vhodi; knjižnica pa svojo vhodno etažo, dostopno z ulice preko odprtega podesta, nameni organizaciji dogodkov, srečevanju in raznim lokalnim društvom.

Študijski paviljon je zasnovan kot »superstruktura«, ki s stebrno konstrukcijo in prostim tlorisom ponuja ozadje za najrazličnejše študentske dejavnosti ter omogoča prilagajanje nenehno spreminjajočim se potrebam sodobnega študija. Pri tem stopi ta projekt še korak dlje – prilagajanja ne omogoča le (vsaj na prvi pogled) fleksibilna, odprta tlorisna zasnova, temveč tudi zasnova konstrukcije, narejena po principu »design for disassembly«, kar pomeni, da jo je možno razstaviti in elemente uporabiti ali v enaki konstrukciji na drugem kraju ali v povsem drugačni zgradbi. Ravno inovativen pristop k iskanju možnosti bolj trajnostne gradnje je bil eden izmed razlogov, zakaj je bil Študijski paviljon eden izmed zmagovalcev; žirija je zapisala, da je bil projekt »nagrajen za svojo sposobnost, da izzove omejitve in podobe trajnosti ter z brezkompromisno in natančno izdelano strukturo ustvari prijetno in igrivo okolje za študij, sodelovanje in druženje skupnosti.«

O drugem nagrajenem projektu je žirija zapisala, da »knjižnica v Barceloni deluje na ravni mesta in prispeva k preoblikovanju soseske, saj se odpira kot nov zunanji in notranji javni prostor. Ta lesena struktura se razvija kot bogato zaporedje monumentalnih in domačnih prostorov, ki sprejemajo obiskovalce ter jim zagotavljajo prijetno vzdušje za učenje, skupinsko delo in udejstvovanje v skupnosti. Z izjemno pozornostjo do podrobnosti sta avtorja temeljito preučila knjižnični program in izkoristila vse njegove možnosti.« Projekt združuje funkcije knjižnice ter skupnostnega centra, z raznolikimi prostori za branje, druženje, predavanja in društva pa omogoča predajo in izmenjavo znanja širokemu krogu uporabnikov.

 

Foto: Iwan Baan (Študijski paviljon), Jesús Granada (knjižnica Barcelona)

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Mailchimp brez napisa

Povezani članki