Superform-Hisa-v-hisi_KAB5885-2401-splet
Superform: Hiša v hiši

Arhitekti iz studia Superform so z duhovito, a racionalno domišljeno izpeljavo ideje »hiše v hiši« na prostoru majhne mansarde mladi družini omogočili raznolikost ambientov in obilje naravne svetlobe.

Anonimni blok vrstnih hiš na Vranskem je bil nekoč gospodarsko poslopje. V povojnem času so stavbo prezidali in pregradili tako, da so nastale štiri vrstne hiše, te pa so se skozi proces menjave generacij delile še vertikalno. Tako so se v eni od enot odločili v mansardi nad prvim nadstropjem, v katerem živijo starši, urediti prvi dom mlade družine.

Stanovanjski enoti sta povezani s skupnim notranjim stopniščem. Naročnik si je želel veliko naravne svetlobe in možnost razgleda na okolico – preobrazbo temne podstrehe v zračno, svetlo in odprto stanovanje, prostor za vsakodnevno življenje in ustvarjalnost. Mlada družina je na površini dobrih 60 kvadratov potrebovala prostorno kuhinjo, otroško sobo, spalnico, kopalnico in delovni kotiček.

»Za mlado družino, ki prenavlja svoj dom, novo stanovanje v mansardi predstavlja nov začetek, izraz njihovega načina bivanja,« razmišljajo arhitekti. »Funkcionalna rešitev tlorisa je osnova, ne sme pa biti edini cilj oblikovanja prostora,« še poudarijo.

Jedro ideje in posebnost stanovanja se razkrije v prečnem prerezu: stena, ki zamejuje dnevni del doma od intimnega, je kot odmev zunanje delitve stavbne lupine na zid in streho zalomljena. Zalom omogoča, da v odprti bivalni prostor vstopa zenitalna nadsvetloba z vzhodne strani, obenem pa se skozi strešna okna pogledi odpirajo proti zahodu.

Stena med obema polovicama mansarde tako postane notranja »fasada«, zasebni del doma pa »novogradnja« v obstoječi stavbi – »hiša v hiši«. Zgornji, nazaj zalomljeni del stene je »streha«, ki nad zgornjo ramo stopnišča postane nadstrešnica in skupaj z ograjo iz vertikalnih letev reinterpretira gank, obenem pa označuje prehod med obema deloma stanovanja. V srednjem, zaprtem delu so skrite sanitarije s pralnico, v zadnjem segmentu pa se knjižne police s strukturnimi letvami povežejo z velikim parapetnim oknom kot notranja »terasna pergola«.

Nad spodnjo stopniščno ramo se stopničasto dviga mini »tribuna« za posedanje, branje ali domači kino, povezana s kuhinjsko opremo v dinamičen večfunkcionalen element, ki briše mejo med arhitekturo in opremo.

Da bi dosegli enovit prostor brez vidnih konstrukcijskih elementov ostrešja in podpornih stebrov, so arhitekti uporabili dva kovinska okvirja, skrita v sloju špirovcev in strešne izolacije, ki vmesni strešni legi – v obratu običajne konstrukcijske logike – nosita od zgoraj in tako odpravita potrebo po vmesnih podporah.

Arhitekti so funkcionalno in racionalno stanovanje brez hodnika in stropov, v katerem so vsi prostori osvetljeni naravno, zasnovali na osnovi razmisleka o doživljanju prostora. »Hiša v hiši« pravzaprav predstavlja našo filozofijo,« pravijo v Superformu, »izraziti unikatno izkušnjo bivanja z združevanjem inovacij, funkcionalnosti in estetike v vsakem koraku.«

Koncept zasnove
Tloris
Prerez
Prej – potem

 

Ime projekta: Hiša v hiši
Avtor projekta: Superform
Lokacija: Vransko

Leto načrtovanja: 2019
Leto izvedbe: 2023

Površina: 63 m²

Projektanti:
Gradbene konstrukcije: OpuCon, Branko Zager s.p.
Elektro inštalacije: Eltiplan, d.o.o.
Strojne napeljave: Klimal, d.o.o.

Izvajalci:
Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del: GP-Mahni d.o.o.
Stenske obloge, notranja vrata: Mizarstvo Škof Anton s.p.
Stopnice: Izdelava stopnic, Jure Kunc s.p.
Steklena tuš kabina: Steklarstvo Rojs d.o.o.
Mizarske storitve: H-RAST Sebastjan Goričan s.p.
Kovinski elementi po meri: RPS d.o.o.
Oblazinjeno pohištvo: Tapetništvo Novak Robert Novak s.p.

Dobavitelji:
Parket: Alpod d.o.o.
Keramika Florim in kopalniška oprema Globo: Interrier
Svetila: Svetlarna d.o.o.
Dobavitelj strešnih oken: Velux
Bela tehnika: Bosch

Foto: Miran Kambič
Pripravil: L. J.

Naroči Outsider, razširi svoj pogled

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Mailchimp brez napisa

Povezani članki