kam02
Mika Cimolini: Hiša Harmonika

En pogled usmerjen sem, drugi tja, vmes pa – Hiša Harmonika, nova stanovanjska arhitektura Mike Cimolini.

Največja prednost novogradnje na obronku Gorjancev je njena lokacija, in iz te izhaja tudi njena edistvana zasnova. Po pobočju navzdol se s parcele odpirajo prelepi pogledi na Kostanjevico na Krki in vso dolino Krke, zato je arhitektka želela del hiše usmeriti tja. Po drugi strani pa je osončenost lokacije narekovala drugačno usmeritev. Rešitev je lomljena os slemena – hiša je zasnovana kot par simetričnih zgradb, ki pa sta različno usmerjeni, med seboj pa sta povezani s steklenim osrednjim delom. Nekako tako, kot sta z mehom povezani dve polovici harmonike: od tod tudi prisrčno ime hiše.

Harmonika odmeva tam, kjer se ljudje veselijo. Osrednji del hiše je tako zamišljen kot prostor druženja in srečevanja, kot “glavni trg” doma, v katerem najdemo kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo, medtem ko sta krili namenjeni spalnim in kopalniškim prostorom. Da bi zmanjšala višino hiše in jo bolje vklopila v okoliški kontekst enonadstropnih enodružink, je arhitektka vse servisne prostore in garažo umaknila v pol-vkopano klet. Ekipo je pri načrtovanju še posebno zanimala povezava hiše z vrtom, na katerem je urejen tudi plavalni ribnik.

O tem, da je hiša Harmonika prav zares harmonična in uglašena z okoljem, pa največ pove dejstvo, da je nizko energetska in ima kljub veliki uporabni površini in stekleni strehi zelo nizke stroške vzdrževanja.

 

Mika Cimolini:
Pri snovanju nas je med drugim zanimal tudi čim bolj neposreden prenos od ideje, ki nastane v računalniku, v realnost, na lokacijo. Projekt smo začeli z volumensko študijo, ki smo jo takoj prenesli v trodimenzionalni model terena. Potem, ko je bila določen konstrukcijski sistem, smo konstrukcijo zmodelirali in na ta način preverili, če ta deluje. Model je kasneje služil pri izdelavi lesene nosilne konstrukcije s pomočjo CNC-ja. Ko je konstrukcijsko ogrodje postavljeno, tvorijo opno zgolj še polnila in vodotesna opna iz strešnikov. Fasada ima identično strukturo slojev kot streha.

 

 

Ime projekta: Hiša Harmonika
Arhitektura: Elastik, Mika Cimolini univ.dipl.inž.arh.
Investitor: zasebni
Fotograf: Miran Kambič
Lokacija: Dolšce, Kostanjevica na Krki
Leto načrtovanja: 2017
Leto izvedbe: 2018

 

Površine:
Neto tlorisna površina 316,43 m²
Klet: 117,63 m2
Pritličje: 123,80 m2
Podstrešje: 75m2
Parcela: 6234 m2
Pozidana površina: 392,87 m²
Letna poraba energije:      13 kWh/m2a

Krajinska arhitektura: dr. Marko Dobrilovič
Projektant gradbenih konstrukcij: dr. Branko Bandelj
Izvajalci: Tesarstvo Tršinar (konstrukcija)
Dobavitelji stavbnega pohištva: Okna Gašper, zasteklitev strehe podjetje Lamar
Lesena nosilna konstrukcija: Tesarstvo Tršinar Sandi s.p.
Dobavitelj strešne kritine: Wienerberger, Tondach
Dobavitelj fasadnih elementov: Wienerberger, Tondach
Dobavitelj izolacijskega materiala: Knauf Insulation

 

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki