02
Mobilna arhitektura

Koncept: Premična arhitektura (ali dizajn) se  prilagaja različnim okoljem in v veliki večini samozadostna. Uporablja se v ekstremnih razmerah (raziskovalne odprave, naravne nesreče, v vesolju, na oceanu, v gorah), pa tudi kot pripomoček za sodoben, nomadski slog življenja. Zunaj stroke so to šotori, vesoljske rakete, prikolice in avtodomi, jadrnice, bivalni zabojniki.

Področje mobilnega bivanja obvladuje tehnologija, ki vsakodnevno razvija nove koncepte in možnosti človeške samozadostnosti, naloga arhitekture pa je, da radikalno tehnologijo približa človeku, njegovim telesnim in psihološkim potrebam.

 

ECOCAPSULE

Ekokapsula je kompaktna nizkoenergijska hiša. Čeprav razmeroma majhna, ponuja udobje dvema gostoma. Izjemno izkoriščen tloris vsebuje vse komponente klasične hiše: vgrajeno kuhinjo s tekočo vodo, straniščno školjko in vročo prho. Odlično deluje v off-grid razmerah (brez komunalnih priključkov), saj se napaja z vgrajeno vetrno elektrarno ter vrsto fotovoltaičnih celic. Sferična oblika je optimalna za zbiranje deževnice in rose. Ekokapsulo lahko prevažamo v standardnem ladijskem zabojniku, prevoz pa je mogoč tudi s helikopterji in − vlečno živino.

002-Tomas Manina Juraj Fifik

foto: Tomas Manina

plan - clean Schemes - Charging Schemes - Energo

ARHITEKTURA: Nice Architects

IZVEDBA: 2015

FOTOGRAFIJE: Tomas Manina

POVRŠINA: 10/20 m2

 

MONOHIŠA/MONOHOUSE

Dekleva Gregorič arhitekti so zasnovali preprost in privlačen sistem v treh velikostih, ki lahko služi kot dodatna bivalna enota, hiša za goste ali vikend hišica kjer koli na svetu. Standardna postavitev vsebuje servisni pas, v katerem so kompaktna kopalnica, postelja/kavč, majhna kuhinja in dovolj površin za shranjevanje. Preostala površina je prosta. Večina evropske zakonodaje omogoča postavitev objektov, manjših od 25 m2, brez pridobitve gradbenega dovoljenja. Arhitekti so s tem zagotovili mobilnost svoje Monohiše.

MONOHOUSE_S_Exterior

Dekleva Gregorič Arhitekti

MONOHOUSE_S_Interior

Dekleva Gregorič Arhitekti

Model

 

Model

ARHITEKTURA: Dekleva Gregorič

IZVEDBA: –

POVRŠINA: 14/20/25 m2

 

VENTURO

Venturo je bil tretji izmed eksperimentov v mobilni arhitekturi finskega arhitekta Mattija Suuronena, ki je s prvo različico, Futurom, izrazil duh povojne Finske: navdušene nad tehnologijo, osvajanjem vesolja in izjemno ekonomsko rastjo, ki je s seboj prinesla več prostega časa. Futuro zaradi svoje »vesoljske« oblike ni bil dobro sprejet (čeprav ga še vedno najdemo vsepovsod po svetu), medtem ko je Venturo, izboljšana in takratnim okusom prilagojena različica, še danes izjemno priljubljena ne le kot vikend hiša, temveč tudi kot kiosk, bencinska črpalka itd.

20120812-201102

foto: Bengt Oberger

ARHITEKTURA: Matti Suuronen

IZVEDBA: 1971

FOTOGRAFIJE: Bengt Oberger

POVRŠINA: 45 m2

 

Pripravila: Alja Košir

OPOMBA: vsebine na spletni strani se razlikujejo od vsebin v reviji Outsider! Revijo lahko naročite tukaj.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki