Projekt lahko opišemo kot arhetip, ki se v svojem izhodišču nasloni na brezčasno zasnovo, prepoznano v različnih arhitekturnih projektih, a z umestitvijo odprtih praznin – atrijev – od tega odločno odstopa. Hišo tako sooblikujejo tvorjeni mikrokozmosi, ki s svojo pojavnostjo ustvarjajo posebne bivanjske momente in med prostori vzpostavljajo nove povezave.Projekt, ki so ga zasnovali v arhitekturnem studiu MVA, stoji na severni strani Zagreba, kjer se strnjeno mestno jedro preoblikuje v razpotegnjeno stanovanjsko sosesko med zelenimi prsti, ki se zajedajo v urbano tkivo. Členjenost stavbnega volumna, vidnega z ulice, se v sodobnem oblikovnem jeziku odziva na umirjeni kontekst grajenega okolja. Projekt likovno izstopa z izbrano materialnostjo fasadnega plašča. Introvertirano pritličje opredeljuje vzorec surove opeke, ki se enakomerno niza v maniri poznega modernizma. V nadstropju je fasadni ovoj bakren; objekt barvno poveže v smiselno celoto, na zastavljeno geometrijo opek pa odgovori z vertikalnimi ritmičnimi poudarki.Tloris, ki funkcionalno ustreza potrebam petčlanske družine, se z majhnimi spusti neposredno odziva na pogoje padajočega terena. V pritličje L-oblike so umeščeni bivalni prostori, ki se odpirajo proti dvorišču z bazenom. Slednji se konceptualno zanimivo poveže s kletno etažo. Fitnes in savna, ki sta poleg servisnih prostorov umeščena sem, se odpirata proti majhnemu atriju, ki ga zaznamuje zastekljena odprtina na stranici bazena. Skozi prodira lomljena južna svetloba, ki se disperzno združi s svetlobnimi pogoji poglobljenega atrija.

Najvišji volumen zgornje etaže je tlorisno izrazito vzdolžen. Obsega spalnico, ločene otroške sobe in večnamenski prostor, ki služi kot knjižnica, prostor za delo ali igralnica. Otroške sobe imajo ob garderobni omari nanizane cikcak stopnice, ki vodijo do majhnih galerij; te se lahko uporabljajo za spanje ali igranje. Ob zaprti strani, obrnjeni proti sosednjemu objektu, se razteza 22 m dolga omara, ki deluje kot garderoba spalnice in pomožen shranjevalni prostor.

Ime projekta: Kuća dvorište
Avtor projekta: MVA arhitekti/ Marin Mikelić, Tomislav Vreš, Marija Barović
Sodelavci: Viktor Vdović, Mirta Rusan, Petra Matić
Investitor: zasebni
Fotograf: : bosnic + dorotic
Lokacija: Pantovčak, Zagreb

Leto načrtovanja: 2016-2017
Leto izvedbe: 2017-2020

Površine:
Lokacija: 1246 m2
Skupne tlorisna površina: 499 m2

Pripravila: Manca Košir

Podprite Outsider in se nanj naročite!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja